Denník N

Podnikateľka, vdova, návrhárka šperkov. Ako ruská špiónka lákala vojakov NATO

Maria Adela sa v lete 2012 vydala za svojho talianskeho priateľa. V skutočnosti to bol Rus s falošným pasom, ktorý zomrel rok po svadbe. Foto - Bellingcat
Maria Adela sa v lete 2012 vydala za svojho talianskeho priateľa. V skutočnosti to bol Rus s falošným pasom, ktorý zomrel rok po svadbe. Foto – Bellingcat

Po desaťročí špionáže v Európe pre Kremeľ utiekla ruská agentka v roku 2018 do Moskvy.

Rada sa zdržiavala vo vyberanej spoločnosti. Nikdy si nenechala ujsť oslavy medzinárodnej komunity v Neapole.

Prichádzala tam štýlovo oblečená na svojom kabriolete. Každoročne sa zúčastňovala na výročnom plese NATO a plese americkej námornej pechoty. Dokonca sa jej podarilo obsadiť miesto tajomníčky charitatívnej organizácie s väzbami na NATO.

Každému sa predstavovala ako Maria Adela Kuhfeldt Rivera a počas svojho pôsobenia v Európe si vybudovala kontakty od Británie až po Blízky východ. Na prvý pohľad vyzerala ako úspešná podnikateľka s jedinečným životným príbehom, ktorá vyrába unikátne šperky.

V skutočnosti sa volala Olga Kolobova. Odhalili to investigatívni novinári z portálu Bellingcat, podľa ktorých nebola podnikateľka, ale ruská špiónka, ktorá sa infiltrovala medzi vojakov NATO v Taliansku tak, že s nimi udržiavala intímny kontakt.

Neapol si vybrala zámerne. Sídli tam jedno z najdôležitejších veliteľstiev Aliancie v Európe a šiesta flotila amerického námorníctva.

Olga Kolobova mala podľa zistení Bellingcatu pracovať pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie