Denník N

Jankovskú začali súdiť aj bez nej. Posudok o depresii jej nepomohol

Róbert Krajmer na súde. Foto N - Tomáš Hrivňák
Róbert Krajmer na súde. Foto N – Tomáš Hrivňák

Pred trnavským súdom sa v stredu zopakovala situácia spred troch týždňov. Už okolo ôsmej sa pred budovou zhromažďovali novinári a čakali, či na pojednávanie v kauze Fatima príde aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. A ak áno, v akom stave.

Krátko pred začiatkom však bolo jasné, že tentoraz sa jej nikto nedočká.

Prišiel len jej obhajca Peter Erdös, ktorý novinárom vysvetlil, že bývalá nominantka Smeru na pojednávanie nedorazí. Vysvetľoval to zlým zdravotným stavom.

Na rozdiel od prvého pokusu v auguste, keď sa kvôli Jankovskej odročovalo, tentoraz sudca Rudolf Bott mohol pojednávať. Bývalá politička súhlasila, aby sa konalo v jej neprítomnosti. Rovnako ako jej svat Peter Vasko, ktorý sa takisto ospravedlnil zo zdravotných dôvodov. Aj pri ňom obhajoba spomína depresie.

Na súd tak prišiel len tretí z obžalovaných, bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA z éry Smeru Róbert Krajmer.

Jankovská s Vaskom sú obžalovaní z toho, že tlačili na svedka Michala Vidu, aby pred štyrmi rokmi zmenil svoje svedectvo. Vida totiž hovoril o korupčných praktikách Jankovskej ešte ako trenčianskej sudkyne. Slová kľúčového svedka ohrozovali jej rozbehnutú politickú kariéru. O to viac, že médiá o nej informovali po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a na námestiach ľudia žiadali pád vlády.

Má samovražedné sklony a depresiu. Sníva sa jej o cele

Po tom, ako sudca Bott otvoril hlavné pojednávanie, prišla na rad obžaloba, ktorú prečítal prokurátor špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa. Následne sa k nej vyjadrovali obhajcovia obžalovaných. Jankovskej advokát hovoril zhruba hodinu. Ak by ho ku koncu sudca nezačal upozorňovať, že si zamenil oboznamovanie s dôkazmi so stanoviskom k obžalobe, vyjadroval by sa aj dlhšie.

Erdös spochybnil celú obžalobu, ktorá je podľa neho nezákonná. Opakovane tvrdil, že orgány činné v trestnom konaní porušili právo na obhajobu Jankovskej. A to najmä tým, že jej neumožnili záverečné preštudovanie spisu. Postupne sa Jankovskej advokát dostal aj k zdravotnému stavu svojej klientky.

„Ľahko sa nechá zahanbiť, je nešťastná a depresívna, nazdáva sa, že jej život

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie