Denník N

Klíma – stiahnite si zadarmo časopis Denníka N

Je ťažké byť optimistom, keď ide o klímu. Plnia sa scenáre, ktoré sa pred pár rokmi označovali za najčernejšie. Ľadovce sa topia rýchlejšie, ako sa čakalo. Únik metánu – plynu niekoľkonásobne nebezpečnejšieho, než je oxid uhličitý – z permafrostu do atmosféry už nie je len hrozbou, ale skutočnosťou. Hurikánov je najviac v ľudskej histórii. Požiare spaľujú nevídané plochy a uvoľňujú do vzduchu ďalší uhlík. Tornáda sú už v strednej Európe. Sucho sa stalo bežným javom každý rok a už vôbec nie len počas leta.

Na druhej strane, žiadna adekvátna odpoveď na celosvetovej úrovni neprichádza. Fridays for future Grety Thunbergovej aj klimatické samity vrátane posledného v Glasgowe sú užitočné skôr informačnou funkciou než skutočnou akciou. A keď sa z nich niečo presadí do života, ako napríklad viac zelenej energie v Európskej únii, tak každý vidí hlavne to, ako sa tým zvyšujú ceny elektriny.

Pri takýchto okolnostiach sa dá optimizmus ťažko oprieť o niečo, čo je poruke. Politici sú buď nezodpovední, alebo populistickí, alebo nemohúci a verejnosť má rada prírodu, ale len ak sa k nej dostane autom. Optimistovi nezostáva iné, než veriť v zázrak. Zázrak si väčšinou predstavuje ako nejakú revolučnú technológiu alebo objav, niečo ako je jadrová fúzia.

Ak vám to nestačí na to, aby ste videli budúcnosť optimisticky, tak nie ste sami. Lenže ako žiť a vychovávať svoje deti, keď máte každý deň niekde vzadu v hlave uložené, že kým deti vyrastú, svet bude pustejším a nebezpečnejším miestom?

Jedna možnosť by tu bola. Je to taktika, s akou odchádzali na olympiádu do Číny mnohí športovci, pravdepodobne väčšina z nich – ani oni nemohli veriť v zisk zlata, ale mohli ukázať najväčšiu možnú snahu – a keď to napriek tomu nevyšlo, tak aspoň zo seba nemuseli mať zlý pocit.

V našom Magazíne je množstvo príkladov presne takéhoto prístupu k riešeniu klimatickej krízy a ďalších problémov, ktoré s ňou súvisia.

Vedec, ktorý učí svet lepšie farmárčiť, firma, čo vylepšuje nabíjanie elektrických áut, ľudia, ktorí vracajú rieky do starých korýt a ovce na lúky. Alebo 21-ročná žena, ktorá nič nevymyslela, len prispôsobila svoje nároky novým okolnostiam.

Nikto z nich zrejme nezachráni svet, ale ak sa svet napriek všetkému dostane z tejto krízy, tak to bude vďaka nim a všetkým ostatným, čo sa rozhodli nevzdávať.

Časopis si teraz môžete stiahnuť a prečítať zadarmo:

Príručka vyšla v sérii vzdelávacích publikácií pre školy. Denník N už vydal napríklad aj príručku o konšpiráciách, kritickom myslení, fungovaní médií, slovenskom štáte, finančnej gramotnosti či klimatickej zmene. Zoznam všetkých príručiek Denníka N.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie