Denník N

Neskoro, ale predsa. Dokumentárny seriál o ŠtB odkrýva mašinériu tajnej polície

Alojz Lorenc v prvej epizóde série ŠtB: Prísne tajné. Foto - B Production
Alojz Lorenc v prvej epizóde série ŠtB: Prísne tajné. Foto – B Production

Dvadsaťdielny cyklus ŠtB: Prísne tajné je príspevkom k vyrovnaniu sa s našou totalitnou minulosťou.

Najsilnejšie momenty prichádzajú vo chvíli, keď ľudia dostanú do rúk svoj spis. Alebo záznam činnosti niekoho známeho či blízkeho. Priamo pred kamerou sú konfrontovaní s vlastnou minulosťou.

Nastáva moment ticha, prekvapenie, krútenie hlavou. Pri listovaní v kope papierov prebieha vnútorné kino dávno zažitého a šok z toho, že ľudia z najbližšieho okolia dokázali hrať na dve strany.

Na verejnoprávnej Jednotke dnes štartuje nový dokumentárny cyklus ŠtB: Prísne tajné. V dvadsiatich dieloch postupne odkryje rôzne aspekty fungovania niekdajšej tajnej polície v totalitnom režime. Dramaturgický grif vystavenia respondentov záznamom z minulosti v ňom funguje ako jeden z nástrojov budovania napätia a emócie. Hovorí však aj o niečom úplne zásadnom.

Ukazuje sa, že ani vo štvrtej dekáde po páde režimu slovenská spoločnosť poriadne nevie, ako bola v socialistickom štáte kontrolovaná a riadená. Nejde pritom len o to, či tušíme, ktorý sused a kolega bol agentom či dôverníkom. Ale o to, že sme nespracovali náš život pod represívnym aparátom. Takto totiž vzniká živná pôda na prerastanie zneužívania moci do súčasnosti.

Znakom veľkého manka je už to, že seriál o ŠtB vznikol až teraz. Nie je to výčitka voči tvorcom obsiahleho cyklu, ktorý určite stojí za pozretie. V tomto prípade platí skôr: neskoro, ale predsa.

Záber zo seriálu. Foto – B Production

Chrániť štát, nie ľudí

Keď padne otázka o morálnosti či etike činnosti ŠtB a jeho vlastného konania, Alojz Lorenc sa na chvíľu zamyslí a potom povie definíciu celého toho obludného systému: „Ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie