Denník N

Vývoj bojov (195. deň): Ukrajinci prekvapivo udreli aj pri Iziume, postupujú rýchlo a agresívne

Ukrajinský vojak pred zničeným ruským tankom v Chersonskej oblasti. Foto - Ukraine Weapons Tracker
Ukrajinský vojak pred zničeným ruským tankom v Chersonskej oblasti. Foto – Ukraine Weapons Tracker
  • Kde presne Ukrajinci zaútočili, čo Rusom hrozí a čo hovoria Rusi o novom spôsobe útoku.
  • Bývalý veliteľ amerických vojsk v Európe komentuje ukrajinskú ofenzívu a predpovedá jej vývoj.
  • Čo nové pri Chersone – výbežok pri Davidivom Bride pomaly rastie.
  • Čo hovoria chemici o tom, či sa dá podľa farby dymu určiť, čo vybuchlo.
  • Čo hovoria lekári o ruskom videu s údajnými mŕtvolami pri Enerhodare a čo na ňom vlastne bolo.
  • Mapy dňa – ofenzívy pri Chersone a Iziume.
  • Videá dňa – chradnúci a nespokojný diktátor Putin; smutné video z ruskej školy, v ktorej robia z detí zombíkov; Rusi vyrobili zombíkov aj z ukrajinských vojakov; keď sa tank stretne so samohybnou húfnicou.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 6. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku (dnes zatiaľ neboli aktualizované).

Dobré a ešte lepšie správy z bojísk. Pri sledovaní vojny sú dni, keď si treba dávať pozor na prehnaný optimizmus, pretože z frontu sa valia len dobré a ešte lepšie správy. Toto je presne taký deň. Dokonca možno najlepší od chvíle, keď Rusi začali utekať zo severu Ukrajiny.

Od 29. augusta prichádzajú povzbudivé správy o protiofenzíve pri Chersone, ale v utorok popoludní a podvečer začali prúdiť ešte nádejnejšie zvesti o novom úspešnom ukrajinskom útoku v Charkivskej oblasti. Po noci je jasné, že nejde o bezvýznamnú epizódu, ale o operáciu, ktorá má potenciál na veľké veci.

Najpravdepodobnejšie je, že ukrajinská armáda využila situáciu, keď tá ruská stiahla jednotky z východu na juh k Chersonu, aby zastavila tamojšie útoky, a tým nebezpečne oslabila svoje línie. Ukrajinci nimi prešli nevídane rýchlo a hladko.

Izium je späť. Sú to už dlhé týždne, odkedy bol Izium a jeho okolie hlavnou postavou tohto seriálu. Odvtedy odtiaľ sporadicky prichádzali správy, že si v lesoch na západ a na juhovýchod od mesta ukrajinská armáda buduje pozície, ale zakaždým sa na ne rýchlo zabudlo. Teraz však treba oprášiť mapy tejto oblasti, pretože Izium sa stal opäť centrom diania. Už však nepredstavuje hrozbu, ale nádej.

Vždy existovala šanca, že práve tu sa Ukrajinci pokúsia o protiofenzívu, ale keď sa včera naozaj začala, predsa len prekvapila. A prekvapením zatiaľ je aj jej pomerne rýchly a úspešný priebeh. Dnes prichádzajú až neuveriteľne optimistické správy. Ak sa potvrdia, práve sledujeme zrútenie ruských línií na juh od Charkiva. Zatiaľ však opatrne, treba počkať do zajtra, či nejde o bublinu.

Kde presne Ukrajinci zaútočili, čo Rusom hrozí a čo hovoria Rusi o novom spôsobe útoku. Útok smeruje do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie