Denník N

Kaczyński rozbil strategickú alianciu, kedysi bolo Nemecko najväčší podporovateľ Poľska

Líder PiS Jarosław Kaczyński počas kladenia vencov pri príležitosti 72. výročia začiatku 2. svetovej vojny. Foto - TASR/AP
Líder PiS Jarosław Kaczyński počas kladenia vencov pri príležitosti 72. výročia začiatku 2. svetovej vojny. Foto – TASR/AP

Kaczyńského strane, ktorá volá po biliónových reparáciách, už raz protinemecká rétorika pomohla poraziť Donalda Tuska, môže sa to zopakovať.

Viac ako šesť biliónov zlotých (6-tisíc miliárd), teda približne 1,3 bilióna eur. Túto sumu peňazí v rámci vojnových reparácií požaduje od Nemecka poľská vláda Práva a spravodlivosti (PiS).

Na výročie vypuknutia 2. svetovej vojny, 1. septembra, politici PiS predložili správu, v ktorej podrobne vymenovali sumu poľských nárokov. Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že v tejto veci pošle Nemecku diplomatickú nótu.

Poľská opozícia a väčšina komentátorov sa domnieva, že šanca získať nejaké peniaze z Nemecka sa blíži k nule. Predmet reparácií vznikol najmä pre vnútornú potrebu a je prvkom protinemeckej rétoriky Jarosława Kaczyńského, ktorá plní podobnú funkciu ako v minulosti protimaďarská rétorika Jána Slotu, Vladimíra Mečiara a prvej vlády Roberta Fica.

Najprv pár faktov z histórie. 23. augusta 1939 bol podpísaný pakt Ribbentrop-Molotov, na základe ktorého bolo Poľsko rozdelené medzi Tretiu ríšu a Sovietsky zväz. 1. septembra 1939 vstúpili nemecké jednotky do Poľska a 17. septembra na Poľsko zaútočil Sovietsky zväz.

Po druhej svetovej vojne sa Poľsko a Československo ocitli v sovietskej sfére vplyvu a nové poľské orgány boli úplne podriadené Moskve. Veľké územia na východe boli odobraté Poľsku a pripojené k Sovietskemu zväzu. Za odplatu Poľsko dostalo o niečo menšie, ale strategicky oveľa dôležitejšie územia na západe a severe, ktoré pred rokom 1939 patrili Nemecku. Patria sem celé Sliezsko s Vroclavom a so Sudetmi, Varmsko a Mazúrsko na severe (dnes obľúbená dovolenková oblasť Poliakov, nazývaná „krajina tisícich jazier“), ako aj Gdansk so Sopotom a veľmi veľká oblasť ​pobrežia Baltského mora od Łeby po Štetín.

Poľsko sa územne zmenšilo, ale získalo lepšie hranice, väčší prístup k moru a bolo presunuté na Západ, čo pozitívne ovplyvnilo neskoršiu geopolitickú orientáciu (vrátane rýchleho vstupu do EÚ na rozdiel od Ukrajiny a Bieloruska).

Dnes sa Nemci zhodujú v tom, že ich vina za 2. svetovú vojnu a spáchané zločiny je nespochybniteľná, ale už na to doplatili stratou veľkej časti územia v prospech Poľska. Poliaci sa na druhej strane domnievajú, že získaného územia je stále menej, ako oni sami stratili v prospech ZSSR. Je vhodné dodať, že Slovákom v žiadnom prípade nechýba „stratený“ Užhorod a Mukačevo, ktoré pred rokom 1939 patrili Československu, zatiaľ čo v Poľsku sú dosť silné kultúrne väzby so stratenými východnými územiami, odkiaľ pochádzalo veľa slávnych Poliakov ako klasici poľskej literatúry 19. storočia. Povojnové obyvateľstvo Gdanska, Vroclavu a Štetína sú prevažne ľudia, ktorí boli vysídlení z Ľvova, Grodna a Vilniusu.

Šance na odškodnenie sú minimálne

Otázka vojnových reparácií z Nemecka bola vyriešená na mierovej konferencii v Jalte a Postupime v roku 1945. Tam vznikli nielen nové hranice Poľska a jeho príslušnosť k sovietskej zóne, ale aj to, že Poľsko malo dostať reparácie od Nemecka prostredníctvom ZSSR. To sa však nestalo, pretože v roku 1953 sa ZSSR zriekol reparácií, o deň neskôr sa rovnako rozhodlo komunistické Poľsko.

V súčasnosti sa Berlín na túto skutočnosť odvoláva a považuje prípad reparácií za uzavretý. Varšava, naopak, tvrdí, že vtedajšie orgány Poľskej ľudovej republiky boli nesuverénne a reparácií sa vzdali pod nátlakom.

Druhá vec je, že otázka reparácií bola vraj uzavretá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie