Denník N

Deportácie – pred 80 rokmi odišiel zo Slovenska prvý transport do Osvienčimu (stiahnite si zadarmo časopis Denníka N)

Čítal som ten príbeh a ticho som plakal. Z Ukrajiny dnes utekajú milióny ľudí. Najmä žien a detí. Hasan má iba 11 rokov a prišiel z Ukrajiny úplne sám. Tak by deti cestovať nemali.

Zrazu si až príliš živo viem predstaviť, ako vyzerá vojna.

Myslím na svoju starú mamu. Mala iba 12, keď chcela s mamou a bratom utiecť z Bratislavy do Maďarska. Bolo to na jar v roku 1942 a zo Slovenska začali odchádzať prvé transporty do koncentračných táborov.

Cez hranicu ich mal previezť prevádzač. Čakali učupení v poli. Namiesto prevádzača prišli policajti. Brata mojej starej mamy rovno zobrali, ich dve pustili a podarilo sa im dostať do Bratislavy.

Moju prastarú mamu po pár dňoch zobrali a odviezli v transporte. Stará mama zostala sama. Svoju mamu ani brata už nikdy nevidela a až do svojej smrti nevedela, ako a kde zomreli.

Stará mama vojnu prežila. Bolo to dramatické, ale prežila. Nehovorila o tom veľa, ale keď mi o tom rozprávala, zdalo sa mi to ako niečo šialené. Niečo, čo my už nikdy nezažijeme.

Teraz vidím Hasana a spolu s ním milióny ďalších, ako utekajú pred ruskými raketami. Vojna je tu a to, čo sa mi zdalo ako história, ktorá sa už nesmie zopakovať, je naša realita.

Keď sme začali pripravovať magazín o deportáciách, robili sme to preto, aby ľudia videli hrôzy, ktoré tu pred 80 rokmi robili fašisti. Robili sme to preto, aby aj študenti na školách, kam časopis vďaka podpore našich čitateľov zadarmo rozdáme, videli, že fašisti boli vrahovia a grázli a nijakí iní nie sú ani ich dnešní nasledovníci.

Teraz však dostal celý časopis ďalší rozmer. Zrazu to nie je iba pripomínanie si histórie a snaha, aby sa neopakovala. Zrazu je to až príliš reálne. Obrazy z roku 1942 sú veľmi podobné tým z roku 2022. Iba už nie sú čierno-biele.

Prajem poučné čítanie.

– Matúš Kostolný, šéfredaktor

Časopis si teraz môžete stiahnuť a prečítať zadarmo:

Príručka vyšla v sérii vzdelávacích publikácií pre školy. Denník N už vydal napríklad aj príručku o konšpiráciách, kritickom myslení, fungovaní médií, slovenskom štáte, finančnej gramotnosti či klimatickej zmene. Zoznam všetkých príručiek Denníka N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

2. svetová vojna

História

Slovensko

Teraz najčítanejšie