Denník N

Nech si Slováci v KHL dajú na prilby Stop vojne, hovorí odchádzajúci štátny tajomník pre šport Husár (+video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ivan Husár sa zatiaľ najtvrdšie vyjadril o slovenských hokejistoch, ktorí hrajú v ruskej KHL. V deň výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa na facebookovom účte štátny tajomník pre šport na ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu o našich hokejistoch v Rusku napísal, že sú bezcitní ignoranti a že navrhne, aby štát neplatil náklady za reprezentantov, ktorí hrajú v KHL. Vo funkcii teraz končí, bol nominantom SaS.

Zmluvy s klubmi KHL podpísalo sedem hráčov. Táto súťaž má športovú kvalitu, no zároveň je aj propagandistickou hračkou Vladimira Putina. V KHL majú tento rok zmluvy Michal Čajkovský, Michal Krištof, Adam Liška, Patrik Rybár, Adam Húska, Christián Jaroš a Samuel Buček.

Ak bude hrať v KHL hráč z Fínska, Švédska, Česka či Lotyšska, do reprezentácie ho nepozvú. Dnes rozhodne výkonný výbor nášho zväzu, či podobné opatrenie zavedie aj u nás.

Slovákov hralo minulý rok v KHL deväť, teraz sedem, približne rovnako je aj Američanov (predtým 11, teraz 12), aj Kanaďanov (46/41). Švédov je výrazne menej (39/6), Fíni majú v KHL jedného hráča (minulý rok ich bolo 42) a Lotyši žiadneho (tých bolo 25).

V rozhovore približuje:

  • čo si myslí o hokejistoch, ktorí hrajú v Rusku;
  • či bude tlačiť na hokejový zväz, aby im zakázal štartovať v reprezentácii;
  • aj na čo by si jeho nástupca mal dávať vo funkcii pozor.

Aké ste mali reakcie na status, v ktorom píšete o „krvavých peniazoch“, ktoré zarábajú slovenskí hokejisti v Rusku?

Väčšina e-mailov bola ostrá ako z ulice. Ich autori ma nazývali fašistom, prišlo ich desať či pätnásť z rôznych adries, aj ruských. Boli radikálne proti. Pokiaľ ide o Facebook, potešili ma vyjadrenia riaditeľa denníka Šport, status kvitoval primátor mesta Trenčín aj ďalší vplyvní ľudia, ktorí majú v politike do činenia so športom. Na Facebooku mohol byť pomer jedna negatívna reakcia k šesťsto pozitívnym.

Vyslovili ste populárny či nepopulárny názor?

Ťažko povedať. Dopredu som vedel, že fanúšikovia hokeja budú proti môjmu názoru. Hokej je u nás najpopulárnejší šport, čo dokazuje viac prieskumov či vypredané štadióny na play-off extraligy. Národ je hokejový, keď príde úspech, zaplní sa námestie. Ľudia, ktorí chcú, aby reprezentácia vyhrávala, sa nestavali na moju stranu. Nehokejoví ľudia, možno aj nešportoví, boli jednoznačne na mojej strane.

Hlavný záujem na tom, aby reprezentácia hrala dobre, má prezident zväzu Miroslav Šatan a členovia výkonného výboru. Komunikovali ste s nimi?

Ozvali sa mi niektorí hokejoví funkcionári a kvitovali, že sa na túto tému konečne niekto ozval, že to aj očakávali, dokonca aj s výzvou, aby sme do našej ligy nepustili ruských hokejistov. Dnes to však ani nie je možné, pretože sme podpísali určité dohovory a bolo by veľmi komplikované udeliť im víza. Dvakrát sme podpísali memorandum, v ktorom sme ruských športovcov izolovali, takže asi nehrozí, že prídu hrať do našich líg.

V statuse ste napísali, že navrhnete, aby náklady na Slovákov z KHL boli v reprezentácii neoprávnené. Už sa to nejako pohlo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Iné podcasty Denníka N

KHL

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie