Denník N

Ak túto kauzu Arcade Fire prežijú, buď už sú príliš slávni, alebo sila hnutia #MeToo slabne

Aktuálna promo fotografia k novému albumu - Win Butler vpredu so zvesenou hlavou. Foto - Columbia
Aktuálna promo fotografia k novému albumu – Win Butler vpredu so zvesenou hlavou. Foto – Columbia

Ľudia na sociálnych sieťach požadujú bojkot kanadskej skupiny na základe článku, ktorý obviňuje jej lídra Wina Butler zo sexuálneho zneužívania.

Z montrealských klubov sa pomerne rýchlo dostali do veľkých športových hál vďaka hymnickým piesňam. Početná kapela brala hudbu ako komunitnú záležitosť, do ktorej priamo zapája svojich fanúšikov. Vždy sa zaujímali o charitu, ekológiu a filantropiu.

Lídri Arcade Fire Win Butler a jeho manželka Régine Chassagne boli vzorom perfektného páru, ktorému to skvele fungovalo na pódiu aj v súkromí. Lenže, ako to niekedy býva, za dokonalou fasádou sa skrýva úplne iný príbeh.

Butler: Pokašľal som to

Americký hudobný magazín Pitchfork zverejnil veľký článok, v ktorom tri ženy a jedna osoba, ktorá sa cíti ženou aj mužom, obvinili Wina Butlera zo sexuálneho zneužívania. Spevák sa bráni, že vzťahy boli konsenzuálne, no tieto svedectvá môžu zničiť jeho skupinu.

V minulosti sa správanie márnivej rockovej hviezdy dalo pomerne ľahko upratať, no svet sa v tomto smere výrazne zmenil. Štyri osoby, ktoré v článku vystupujú pod pseudonymami, vzniesli voči Butlerovi obvinenia z rôznych sexuálnych interakcií. Jeho správanie opísali ako nevhodné vzhľadom na „rozdiely vo veku, v silovej dynamike a kontexte, v ktorom k nim došlo“. Obete boli fanúšikmi Arcade Fire a v čase incidentov mali okolo dvadsať rokov, kým Butlerovi ťahalo na štyridsiatku. Všetky udalosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie