Denník N

Podpredsedníčka Hlasu Dolinková: Neviem si predstaviť spoluprácu s Republikou ani so Smerom

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Podpredsedníčka Hlasu Zuzana Dolinková jasne nehovorí, či chce byť ministerkou zdravotníctva. „Nešla som do politiky ani do strany Hlas, aby som bola ministerkou zdravotníctva,“ tvrdí.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Podpredsedníčka Hlasu Zuzana Dolinková v rozhovore hovorí o svojich politických začiatkoch,

  • o tom, ako volila Smer;
  • ale aj o financovaní Hlasu a o tom, ako vníma aktuálnu situáciu v zdravotníctve;
  • či o svojich zárobkoch.

Ste podpredsedníčkou preferenčne najsilnejšej strany, ale v politike ste nová. Ešte ste neprešli žiadnymi voľbami. Na úvod by sme preto mohli viac hovoriť o vás. Čo sú vaše prvé politické spomienky?

Bolo to očakávanie zmeny, ktorá by sa dala urobiť v oblasti zdravotníctva, v ktorej som pôsobila. Verila som, že ako politik dokážem viac vecí a hlavne rýchlejšie posúvať k lepšiemu a meniť legislatívu, aby sa to prejavilo v zlepšovaní života všetkých. V mojej oblasti sú to pacienti, čo sme v zásade všetci, ale aj zdravotníci.

Išlo mi aj o historickú spomienku. Registrovali ste napríklad Mečiara a Dzurindu? Koho ste v tom období podporovali?

Pozerala som správy, ale v tom čase ešte nie politické diskusie a debaty. Keď som bola na materskej dovolenke so svojimi dvomi deťmi, mala som popri všetkých rozprávkach možno viac času na televíziu. Vtedy som najviac začala vnímať politiku. Keď som sa vrátila do práce a začala som pôsobiť v Zväze ambulantných poskytovateľov, už to bolo prirodzené, lebo sme museli rokovať s ministerstvom, poisťovňami, Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Kedy bolo obdobie vašej materskej?

2011 až 2014.

Registrovali ste Roberta Fica a Smer.

Určite.

Video: Dolinková z Hlasu: Osobne si neviem predstaviť spoluprácu s Republikou ani so Smerom
(Autorky: Martina Koník, Veronika Folentová)

Ako ste ho vnímali?

Bola som na materskej, keď bolo v zdravotníctve obdobie hádzania plášťov a výpovedí lekárov. Pracovala som v advokátskej kancelárii, ktorá robila pre Slovenskú lekársku komoru. Aktívne sme sa podieľali na spracovaní agendy podávania výpovedí. Bola to ešte Radičovej vláda. Už v tom čase sme vnímali, že v zdravotníctve niečo treba spraviť, aby sme dnes nemali tú istú situáciu. Znovu sa dostávame do situácie, keď sú lekári pripravení podávať výpovede. Aj napriek zavedeniu platového automatu nám opäť hrozí kolaps zdravotníctva.

Prezradíte, ako ste volili v prvých voľbách? Vo vašom prípade by to malo byť v roku 2002.

V tom čase som volila Smer. Mala som dojem, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie