Denník N

Na hrade Devín opravujú chyby predchádzajúcich rekonštrukcií, dlátami odstraňujú cementovú maltu

Hrad Devín. Foto - Múzeum mesta Bratislavy
Hrad Devín. Foto – Múzeum mesta Bratislavy

Za komunizmu stavali hradné múry Devína tak, ako to vtedy bolo bežné, s cementom. Kamene chceli mať zároveň zarovnané. Teraz chcú na odkryté skaly vysadiť sukulenty, aby ich chránili.

Keď v 60. a 70. rokoch obnovovali bratislavský hrad Devín, narobili tam mnoho škôd. Kamene hradieb na seba lepili cementovou maltou namiesto vápennej, steny zrúcaniny domurovali tak, aby boli rovné.

Výsledkom bolo, že hrad sa zásadne odklonil od toho, ako ruina vyzerala stáročia, v zásade od čias Napoleona, ktorý dal hrad vyhodiť do povetria.

Teraz na hrade Devín opravujú tieto chyby starších rekonštrukcií.

Hrad má pritom za sebou dlhú obnovu, ktorá sa začala už pred dvadsiatimi rokmi, jeho horná časť bola dlho verejnosti neprístupná a hrozila jej aj deštrukcia. Súčasná obnova má predovšetkým navrátiť pôvodný vzhľad ruiny spred zásahov v časoch komunizmu.

Ako cement nahrádzajú maltou

Po roku 1961 rekonštruovali múry Devínskeho hradu vtedy modernými materiálmi. Návrat k autentickým materiálom a stavebným praktikám je súčasťou rozsiahleho projektu obnovy, ktorý má podľa Múzea mesta Bratislavy zároveň vylepšiť návštevnícku infraštruktúru a komfort.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie