Denník N

Zvládnem ako hobby bežec skokanský mostík? Odborník: Bez prehliadky u lekára radšej nie, energetický nápoj netreba

Foto – Filip Nagy/Red Bull Content Pool
Foto – Filip Nagy/Red Bull Content Pool

V sobotu budú bežať na skokanský mostík na Štrbskom Plese desiatky bežcov. Podujatie, ktoré vo svojom slogane uvádza, že pre športovcov pôjde o „najťažších 400 metrov v živote“, sa na Slovensku uskutoční piatykrát.

Podobné preteky sa vo svete konajú od roku 2011, premiéru mali na skokanskom mostíku Kulm v Rakúsku, dnes ich nájdete v 20 rôznych destináciách.

Na Slovensku sa beží na skokanský mostík, ktorý sa od roku 2003 nevyužíval, jeho vertikálna výška je 125 metrov a priemerný sklon 37 stupňov. Ide o náročné parametre, ktoré sú výzvou aj pre výkonnostných športovcov.

Úspešného slovenského trailového bežca Jakuba Šiarnika sme sa preto opýtali, ako sa na preteky pripraviť tak, aby boli zvládnuteľné bez komplikácií. Šiarnik hovorí aj o správnej rozcvičke, o tom, ako sa stravuje pred štartom, čo si obuť a čo odporúča robiť po pretekoch.

O možných zdravotných rizikách sme hovorili s Milanom Sedliakom z Fakulty telesnej výchovy a športu na UK v Bratislave.

Správne rozloženie síl

Jakub Šiarnik je popredným slovenským skialpinistom, darí sa mu však aj v behu vrátane podujatí, ktoré sa konajú na skokanských mostíkoch. V minulosti vyhral takéto preteky v Rakúsku, Česku aj v Bosne a Hercegovine, na Slovensku skončil druhý. Na Štrbskom plese bude súťažiť aj tento rok.

Podľa Šiarnika preteky zvládnu aj rekreační bežci so „základnou kondíciou”, odporúča im však, aby sa nepostavili na štart bez prípravy. „Ak tam príde niekto úplne bez tréningu, tak z toho nemusí mať zážitok, ale nepríjemné pocity. Napríklad mu príde zle od žalúdka.“

Dodáva, že aj keď sa preteky označujú ako najťažších 400 metrov v živote, neznamená to, že by neboli zdolateľné. „Ak človek nemá vážne zdravotné problémy, otázka nestojí tak, či výbeh zvládne, ale za koľko ho zvládne. Stačí citlivo zvážiť svoju výkonnosť a rozumne odhadnúť tempo.“

Milan Sedliak rekreačným športovcom radí, aby sa pred podobne intenzívnou aktivitou uistili u odborníkov, či sú na výkon pripravení. „Pri takomto type výkonu, kde ide rekreačný športovec do maxima, by mal mať za sebou okrem lekárskej prehliadky aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie