Denník N

Príbuznú zneužíval u nej doma. Súdom trval verdikt 13 rokov a znel: dvojročná podmienka

Ilustrácia - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia – Hedviga Gutierrez

Kauza sexuálneho zneužívania maloletej dievčiny, ktorá sa pre páchateľa skončila len podmienečným trestom, viedla ministerku Máriu Kolíkovú k podaniu dovolania na Najvyšší súd.

Ubehlo už viac ako pätnásť rokov od chvíle, keď sa to stalo po prvý raz. Barbora (meno redakcia zmenila) mala vtedy dvanásť rokov. Jej príbuzný bol o dekádu starší. Do domu Barboriných rodičov chodieval aj vtedy, keď tam oni práve neboli. S Barborou tak mohol byť sám.

Začalo sa to nenápadne. Otázkou, či niekoho má a aké sú jej skúsenosti s chlapcami. Potom už šlo všetko rýchlo. Položil jej ruku na stehno a skončilo sa to sexom. Nie jedným, chodil za ňou takmer dva roky.

Až po nejakom čase sa Barbora s tým, čo sa u nich doma dialo, zdôverila svojim kamarátom. Tí ju presvedčili, že o tom musí povedať rodičom. Urobila to. Rodičia príbuzného nahlásili polícii, ktorá ho zakrátko zadržala. Nasledovalo obvinenie a obžaloba zo sexuálneho zneužívania.

To bolo v roku 2009. Súdom trvalo ďalších 13 rokov, než sa dopracovali k právoplatnému verdiktu. Barborin príbuzný, ktorý roky svoju vinu odmietal, nakoniec v máji tohto roka urobil vyhlásenie, že skutok nepopiera. Vďaka dohode o vine a treste medzi ním a prokuratúrou dostal za sexuálne zneužívanie dvojročnú podmienku.

Prvý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne zneužívanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie