Denník N

Tretina detí do 17 rokov dostala nahú fotku, video či sexuálnu správu. Je mýtus, že predátormi sú len opustení muži či pedofili

V roku 2021 osem percent slovenských detí od 11 do 17 rokov poslalo nahú fotku, video či správu so sexuálnym obsahom. Ilustračné foto – Adobe Stock
V roku 2021 osem percent slovenských detí od 11 do 17 rokov poslalo nahú fotku, video či správu so sexuálnym obsahom. Ilustračné foto – Adobe Stock

Denník N zisťoval, ako by rodičia mali hovoriť s deťmi o nástrahách internetu, a skúmali sme aj to, ako pomôcť obetiam kybergroomingu, pri ktorom dochádza k zneužitiu ich citlivých a intímnych údajov.

Sedemnásťročný Adam chodil s Anetou v rovnakom veku. Dvojica si dôverovala natoľko, že si niekoľkokrát vymenili videá, na ktorých masturbujú.

Keď sa Adam s Anetou rozišiel a našiel si novú priateľku, Aneta zavesila intímne videá na TikTok.

Keď sa o prípade dozvedela Adamova matka, kontaktovala políciu. Počas vyšetrovania sa dievča priznalo k spáchaniu činu. Aneta povedala, že bola nešťastná a Adamovi sa chcela pomstiť.

V inom, no podobnom prípade z Česka kontaktovalo 13-ročné dievča cez sociálnu sieť tínedžerku v rovnakom veku. Keď sa dievčatá spriatelili, jedna z nich poslala fotky v spodnej bielizni a kamarátku vyzvala, aby spravila to isté. Po čase došlo aj k výmene intímnych fotografií.

Keď oslovené dievča povedalo, že chce výmenu ukončiť, lebo sa jej takáto komunikácia prestala páčiť, kamarátka ju začala vydierať, že ak nepošle ďalšie intímne fotky, o všetkom sa dozvie rodina a škola. Ako sa neskôr ukázalo, za profilom „kamarátky“ bol sexuálny predátor s falošným profilom dieťaťa.

Denník N zisťoval, čo vieme o šírení intímnych fotografií, videí alebo správ so sexuálnym obsahom (sexting) na Slovensku, a zaujímali sme sa aj o pomoc obetí kybergroomingu (zneužitie citlivých a intímnych údajov vylákaných od obete).

Nárast oproti roku 2018

Podľa údajov z minulého roka má skúsenosti s prijímaním intímnych fotografií, videí alebo správ so sexuálnym obsahom tretina slovenských detí a dospievajúcich (33 %) vo veku od 11 do 17 rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Duševné zdravie

Hekeri a kyberbezpečnosť

Rodičovstvo

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie