Denník N

Zomrela kráľovná Alžbeta II., najdlhšie vládnuca panovníčka britskej monarchie

Foto - ap/tasr
Foto – ap/tasr

Britská kráľovná Alžbeta II. zomrela vo veku 96 rokov. Narodila sa ako princezná, ktorá kráľovnou byť nemala. Napriek tomu sa z nej stal najdlhšie slúžiaci britský monarcha v histórii (1952 – 2022) a kráľovná rešpektovaná celým svetom. Zomrela žena, ktorá dokázala modernizovať a otvoriť skostnatenú kráľovskú rodinu britskej i svetovej verejnosti. Žena, ktorá aj napriek turbulenciám a rýchlej premene spoločnosti v posledných desaťročiach dokázala udržať dôstojnú rolu britskej monarchie a bola tým, ku komu národ vzhliadal v časoch krízy.

„Zmena je neustálou konštantou…,“ predniesla kráľovná v prejave v parlamente v roku 2002, v roku, keď slávila svoje zlaté jubileum, teda 50 rokov na britskom tróne. „Spôsob, akým sa s ňou naučíme pracovať, rozhodne o našej budúcnosti.“

Keby britský kráľ Edward VIII., jej strýko, nebol v roku 1936 abdikoval, aby si mohol vziať rozvedenú Američanku Wallis Simpsonovú, Alžbetin otec a Edwardov brat by sa nebol stal kráľom Jurajom VI. a ona jeho nástupníčkou. Lilibet, ako vtedy princeznú volali, mala desať rokov.

Ju a jej mladšiu sestru Margaret vzdelávali doma súkromní učitelia. Učila sa francúzštinu, matematiku, históriu, právo, ale aj spev, tanec a umenie a v neposlednom rade chodila do akejsi obdoby dievčenského skautingu.

Keď v roku 1939 vypukla druhá svetová vojna, presunuli sa obe princezné do Škótska na zámok Balmoral, pobývali však aj na zámku Windsor, odkiaľ Alžbeta odvysielala svoj prvý rozhlasový prejav, určený deťom, ktoré boli evakuované zo svojich domovov.

Potom sa Alžbeta rýchlo začala zapájať do verejného života a sprevádzala rodičov na mnohých ceremoniálnych akciách.
V roku 1945 sa spoločne s mnohými ďalšími zapojila do vojnovej pomoci. Školila sa na prácu profesionálnej vodičky a mechaničky. Vďaka tomu mala neskoršia kráľovná možnosť nahliadnuť do normálneho života svojich poddaných.

V roku 1947 sa vydala za Philipa Mountbattena, vzdialeného bratranca, ktorého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Svet

Teraz najčítanejšie