Denník N

Pussy Riot: Je našou povinnosťou zmeniť Rusko a veľa Rusov už chápe, že sa treba zbaviť Putina

Foto - Matej Kautman
Foto – Matej Kautman

Stretli sme sa ráno, z letiska išli rovno do živého vysielania RTVS. Pôsobili unavene, ale povedali, čo chceli a všetku energiu si nechali na večerné vystúpenie. V bratislavskej Novej Cvernovke odohrali predstavenie s názvom Riot Days, s ktorým prišli aj na Pohodu 2018. Teraz však bolo s niekoľkými zmenami a oveľa intenzívnejšie.

Je to koncert a zároveň dokumentárne divadelné predstavenie s videoprojekciou. Pesničky vysvetľujú akcie Pussy Riot aj ich následky. Diana Burkot si počas vystúpenia v Nemecku vyvrtla členok, ale barly potrebovala iba mimo pódia. Na ňom mlátila do bicích a umocňovala spev spoluhráčok, z ktorých najväčšie ovácie publika vyvolal výkrik „Rusko bude slobodné!“. Najsilnejší moment prišiel v závere večera, keď Pussy Riot predstavili úplne novú pesničku o vojne na Ukrajine. Je to dialóg dcéry s matkou, ktorej sa opakovane pýta, prečo sa vojna nazýva špeciálnou operáciou.

Zakladajúca členka Pussy Riot MAŠA AĽOCHINOVÁ v rozhovore hovorí:

  • kde sa dozvedela o vypuknutí vojny a čo prežívala
  • ako sa jej podarilo utiecť z Ruska
  • o súvise vojnových a feministických tém
  • čo je hlavným cieľom Pussy Riot

Predstavenie Riot Days vzniklo podľa vašej knihy a opisuje akcie aj všetky postihy, ktorým Pussy Riot museli čeliť. Ešte stále však musíte dookola vysvetľovať, čo sa stalo a čo nasledovalo. Neprekáža vám dostávať stále tie isté otázky?

V Riot Days hovoríme veľa o ruskom väzenskom systéme, o tom, že v Rusku stále existujú gulagy, trestanecké kolónie ďaleko na východe krajiny, čo je vec, ktorú stále veľa ľudí na svete nevie. Ale áno, v rozhovoroch sa nás stále pýtajú, či ľutujeme svoje činy a či by sme si zopakovali, keby sme vedeli, že pôjdeme do väzenia. Aj preto som sa rozhodla, že napíšem ďalšiu knihu.

Od roku 2018, keď ste boli na Slovensku v rámci turné Riot Days, sa mnoho vecí dramaticky zmenilo. Názov predstavenia zostal rovnaký, v čom sa zmenil obsah?

Iní sú v prvom rade ľudia, ktorí sú na pódiu. Teraz je s nami Diana Burkot, náš hlavný hudobný mozog, hrá na elektroniku aj na bicie. Ona je tiež zakladajúcou členkou Pussy Riot, bola aj na akcii v moskovskom chráme pred desiatimi rokmi. Olga Borisová je editorkou knihy, speváčkou a performerkou, jej príbeh je tiež veľmi zaujímavý. Najskôr sa rozhodla, že bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie