Denník N

Roky pracovala v záchranke, kde prišla na pochybenia. Dnes je v pozícii whistleblowerky

Mária Koránová. Foto – Úrad na ochranu oznamovateľov
Mária Koránová. Foto – Úrad na ochranu oznamovateľov

Príbeh Márie Koránovej sa ťahá tri roky. Vtedy sa obrátila na políciu s trestným oznámením, aby upozornila na podozrenia, na ktoré prišla ako hlavná ekonómka Záchrannej služby v Košiciach. Zrazu jej zrušili pracovné miesto a ona získala status chráneného oznamovateľa. Vďaka úradu, ktorý whistleblowerov chráni, v záchranke stále pracuje. Respektíve je tam zamestnaná, poberá plat, no na pracovisko ísť nemôže.

„Veľmi zle sa to počúva, je to absurdné, ale je to tak,“ priznáva v rozhovore, z ktorého sa dozviete aj to:

  • prečo sa rozhodla stať whistleblowerkou;
  • ako jej pomohol Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti;
  • ako na jej trestné oznámenie reagovali kolegovia.

Väčšina oznamovateľov protispoločenskej činnosti – whistleblowerov sa snaží ostať v anonymite, vy ste, naopak, predstúpili pred novinárov. Bolo ťažké rozhodnúť sa pre tento krok? 

Rozhodne nie je jednoduché vyjsť takto verejne na barikády. Ale na druhej strane, vzhľadom na to, ako sa vyvíja môj príbeh, som usúdila, že je čas ísť s tým na verejnosť. Oznámiť jej, ale aj potenciálnym oznamovateľom, aby sa nebáli a vystúpili z tieňa tak ako ja. Aby bojovali za správnu vec. Možno nie mediálne, ale aby urobili ten prvý krok. Aby začali konať. Lebo len tak sa môže niečo zmeniť, ak sa bude o veciach hovoriť, budú sa verejne prezentovať, potom sa budú očakávať nejaké riešenia a výsledky.

Bolo ťažšie vystúpiť na tlačovej besede a zverejniť svoju tvár alebo podať trestné oznámenie na zamestnávateľa?

Napriek tomu, že som manažérka vycvičená v záchrannej službe a pripravená na rôzne krízové situácie a komunikáciu, bolo pre mňa náročnejšie zvládnuť prvú tlačovú besedu ako podať trestné oznámenie.

Kedy ste ho vlastne podali?

Môj príbeh trvá od roku 2019, keď som sa rozhodla oznámiť svoje podozrenia o možnej protispoločenskej činnosti tam, kam takáto informácia patrí, teda orgánom činným v trestnom konaní.

Išlo o podozrenia z ekonomickej trestnej činnosti. V akom štádiu je ten prípad dnes?

Je to živý prípad a dodnes nie je uzavretý, preto sa nemôžem vyjadrovať k žiadnym podrobnostiam.

Ako dlho ste mali podozrenia, že v záchrannej službe sa deje niečo nekalé?

V záchrannej službe som pracovala pätnásť rokov, ale až na pozícii hlavného ekonóma, čo bola najvyššia funkcia v rámci ekonomického úseku, sa ku mne dostávali komplexnejšie informácie. Takže tie podozrenia sa postupne zbierali.

Upozorňovali ste na tieto podozrenia nadriadených?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Úrad na ochranu whistleblowerov

Slovensko

Teraz najčítanejšie