Denník N

Zaspomínajte si na kráľovnú pozeraním The Crown. Čo je pravda a čo vymyslené v populárnom seriáli

V prvých dvoch sériách hrala mladú kráľovnú Claire Foy. Foto - tasr/ap
V prvých dvoch sériách hrala mladú kráľovnú Claire Foy. Foto – tasr/ap

Seriál The Crown je zrejme najúspešnejším televíznym počinom, ktorý sa venuje britskej kráľovnej Alžbete II. Tá nečakane skonala vo štvrtok 8. septembra vo veku 96 rokov.

V minulosti sme napísali dva články, ktoré sa venujú rozdielom medzi tým, čo je vidno v televízii, a skutočnosťou. Po oznámení o úmrtí kráľovnej sme z týchto dvoch článkov vybrali pasáže, ktoré sa týkali kráľovnej: či už to, ako sa Alžbeta dostala na trón, alebo neskôr, keď do jej spálne prišiel narušiteľ.

Seriál sa zatiaľ skončil 4. sériou, ktorá preberala najmä vzťah jej syna Charlesa s princeznou Dianou. 5. sériu majú streamovať ešte tento rok v novembri, kráľovnú má hrať už tretia herečka Imelda Staunton.

Článok odporúčame čítať až po pozretí seriálu.

Séria 1

Kráľovská rodina z prvej série. Foto – Netflix

Epizóda 2: Ako sa mladá Alžbeta stala kráľovnou

Alžbeta II. sa stala kráľovnou nečakane, keď jej otec kráľ Juraj VI. zomrel vo veku 56 rokov. Kráľ bol ťažký fajčiar a doktori sú si istí, že práve fajčenie ho v relatívne mladom veku zabilo (mimochodom, podobne ako jeho otca a dedka). Jeden z doktorov si dokonca myslí, že jeho portrét by mal v súčasnosti byť na škatuľkách cigariet ako výstraha pred následkami fajčenia.

V tom čase bola Alžbeta, jeho prvorodená dcéra, s manželom Philipom na ceste po Keni. Seriál správne ukazuje, že noc, keď sa stala kráľovnou, strávili v hoteli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie