Denník N

Smiali sa mu, ale Karol III. predbehol svoju dobu. Kto je nový britský kráľ

Nový britský kráľ Karol III. Foto - TASR/AP
Nový britský kráľ Karol III. Foto – TASR/AP

Zatiaľ čo kráľovná Alžbeta II. bola známa svojou zdržanlivosťou, jej prvorodený syn Charles sa dlhodobo vyjadruje k mnohým spoločenským témam. Okrem iného je významným kritikom modernej architektúry, zastáva sa alternatívnej medicíny a považuje sa za bojovníka proti klimatickej zmene.

„Nie som hlúpy,“ povedal pred štyrmi rokmi, keď sa ho pýtali, či by sa správal ako aktivista aj v pozícii kráľa. Teraz bude mať šancu ukázať, ako to bude naozaj.

Kráľovná Alžbeta II. vo štvrtok vo veku 96 rokov zomrela a Charles sa stal automaticky jej nástupcom. Vládnuť bude ako Karol III.

Analytici upozorňujú, že na trón prichádza v náročnej situácii. Verejnosť od neho očakáva, že bude v čase geopolitickej neistoty a prudkého zdražovania garantom stability. Kto je nový britský kráľ a aká bude jeho vláda?

Karol III. vedľa kráľovskej koruny v máji 2022, keď ešte patrila jeho matke. Korunovácia bude najbližšie týždne až mesiace. Foto – TASR/AP

Expertka: Je to obrovský vizionár

Žiadny britský panovník nečakal na trón tak dlho ako nový kráľ Karol III. Nástupcom svojej matky sa stal pred siedmimi desaťročiami.

„Na Charlesa sa nikto nepozeral s obdivom. Všetci sa mu smiali,“ vysvetľuje pre Denník N odborníčka na kráľovskú rodinu Katarína Strýčková.

„Vždy bol vďačným terčom posmechu pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Svet

Teraz najčítanejšie