Denník N

Alžbeta II. zomrela na mieste, kde prežila najkrajšie chvíle života, hovorí odborníčka na kráľovskú rodinu

Kráľovná na zámku Balmoral v roku 1952 so synom Charlesom a dcérou Annou. Foto - TASR/AP
Kráľovná na zámku Balmoral v roku 1952 so synom Charlesom a dcérou Annou. Foto – TASR/AP

Kráľovná zomrela v škótskom zámku Balmoral, kde sa cítila absolútne šťastná, vysvetľuje slovenská expertka na kráľovskú rodinu Katarína Strýčková.

Zomrela britská kráľovná Alžbeta II. Čo s ňou odchádza?

Neverila som, že môže v tejto dobe existovať človek, ktorého masy ľudí nikdy nestretli, nič o ňom netušia, tento človek nikdy nežiadal o slávu, a pritom mal taký ohromný vplyv, že sú ľudia smutní, keď zomrel. Doteraz som si myslela, že to nie je ani možné. Na druhej strane som netušila, ako mňa samu táto správa zasiahne. Brala som kráľovnú Alžbetu II. ako súčasť svojho života, a preto si myslím, že najbližšie dni, ak nie týždne si budeme uvedomovať, že s kráľovnou Alžbetou II. odchádza aj kus z nás.

Ako to myslíte?

Nielen tí, ktorí sa zaujímajú o politiku a svetové dianie, ale všetci, ktorí vnímajú bežné udalosti, mali celý svoj život kráľovnú Alžbetu II. ako osobnosť, prítomnú veličinu, niečo, čo tu s nami je.

Autor knihy o kráľovnej Robert Hardman pre BBC uviedol, že kráľovnú mnohí považovali za samozrejmosť, pretože bola najdlhšie slúžiacim monarchom na svete. Vnímali ste to rovnako?

Tým, že Alžbeta II. nebola volený predstaviteľ, ale panovníčka, ktorá tu s nami bola desiatky rokov, sa to do nás vpečatilo. Alžbeta II. bola stabilný prvok, ikona.

Jej portrét bol aj na peniazoch a známkach.

Neviem, či si uvedomujeme, že bankovky by sa mali zmeniť a mala by tam byť podobizeň jej syna, kráľa Karola III. S Alžbetou II. preto odchádza kus stability našich životov, ktorú sme si ani neuvedomovali, že tam je.

Alžbeta sa stala kráľovnou ako 25-ročná a všetko, čo odvtedy robila, bolo to, čo musela. Prebrala na seba ťarchu zodpovednosti. Obdivovala som na nej, že ona si to zobrala za svoju úlohu a bola to pre ňu služba. Je to evidentné z jej správania. Mnohí ju kritizovali za to, aká bola mama, že sa deťom nevenovala. Málokto si však uvedomoval, čo dosiahla a ako k tomu dokráčala disciplínou. Spomínal sa napríklad príbeh, že Charles ako dieťa za ňou prišiel a povedal jej – chcel by som, aby si sa so mnou hrala. A ona mu odvetila –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Svet

Teraz najčítanejšie