Denník N

Alžbeta II. bola hlavou pätnástich krajín. Viaceré však volajú po osamostatnení a jej smrť to možno urýchli

Britská kráľovná Alžbeta II. na letisku na Barbadose, kam v roku 1989 prišla na oficiálnu návštevu. Foto – TASR/AP
Britská kráľovná Alžbeta II. na letisku na Barbadose, kam v roku 1989 prišla na oficiálnu návštevu. Foto – TASR/AP

Mladšie generácie nevidia žiadne benefity v spojení s britskou monarchiou, tie staršie cítia akési puto, hovorí Silafaga Lalua z Tuvalu.

V lete sa počas Commonwealth Games, akejsi britskej obdoby olympiády pre členské krajiny Commonwealthu, proti sebe postavili ženské kriketové tímy. Bolo to prvýkrát. Predtým kriket na týchto hrách hrali iba muži, a aj to len raz, v roku 1998, keď sa podujatie konalo v Kuala Lumpure.

Ak niečo krajiny Commonwealthu spája, tak je to práve obľuba kriketu.

Členských krajín medzinárodnej organizácie Commonwealth, alebo po slovensky Spoločenstva národov, ktoré vzišlo z Britského impéria, je 56. Ide o dobrovoľné združenie krajín, ktoré zväčša majú nejaké historické prepojenie na Britské impérium alebo jeho člena.

Len pätnásť z nich tvorí Commonwealth Realm, teda Kráľovstvo spoločenstva. Tie všetky prišli vo štvrtok, keď zomrela britská kráľovná Alžbeta II., o hlavu štátu. Tou novou sa má automaticky stať Karol III., lenže nie všetky krajiny, najmä tie karibské, sú z toho nadšené. Už aj predtým sa chceli od Británie osamostatniť a teraz sa možno ich volanie po úplnom osamostatnení ešte zosilní.

Mimochodom, ten kriket na Commonwealth Games, ktoré sa tento rok konali v Birminghame, vyhrali Austrálčanky.

Nie som ďaleko od domova

Alžbeta II. oslávila svoje 21. narodeniny na kráľovskom turné po Afrike, kde bola ešte ako princezná a sprevádzala svojich rodičov, kráľa Juraja VI. a kráľovnú Alžbetu.

„Keďže sa vám dnes prihováram z Kapského mesta, nachádzam sa šesťtisíc míľ od krajiny, v ktorej som sa narodila,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Svet

Teraz najčítanejšie