Denník N

Učitelia zarábajú často menej ako stredoškoláci s maturitou

Jesenný protest učiteľov na Námestí slobody. Foto N – Tomáš Benedikovič
Jesenný protest učiteľov na Námestí slobody. Foto N – Tomáš Benedikovič

Absolventi pedagogických fakúlt chcú ísť skôr pracovať do administratívy ako do školy.

Učitelia pripravujú v polovici decembra tretiu protestnú akciu. Okrem zachovania kreditov a viac peňazí, ktoré by mali ísť na školstvo, žiadajú aj zvýšenie platov – o 140 eur od budúceho roka a o ďalších 90 eur od januára 2017.

Učitelia na Slovensku totiž zarábajú zhruba polovicu toho, čo ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Najvypuklejší problém je u učiteľov z Bratislavy, ktorí často musia mať viac zamestnaní, aby v hlavnom meste vyžili.

Práve títo učitelia začali s protestami. Pripájajú sa k nim však aj ich kolegovia z iných častí Slovenska.

Pracovný portál Profesia.sk a Platy.sk sa pozreli na to, ako zarábajú učitelia. Platy.sk_ucitelia_2015_1

Zdroj: Profesia.sk, Platy.sk

Učitelia majú často nižšie platy aj v porovnaní so zamestnancami, ktorí majú len stredoškolské vzdelanie s maturitou. Učitelia pritom musia mať vysokú školu.

Platy.sk_ucitelia_2015_2

Zdroj: Profesia.sk, Platy.sk

Aj to môže byť dôvodom, prečo mnohí absolventi pedagogických fakúlt nehľadajú prácu v školách, ale reagujú na ponuky práce najmä v administratíve. „Vzhľadom na situáciu v oblasti školstva čoraz menej absolventov pedagogických fakúlt sa pri hľadaní práce zameriava na profesiu učiteľa,“ tvrdí Profesia.

Medzi top pozíciami, na ktoré absolventi pedagogických fakúlt reagovali najviac, boli: administratívny pracovník, asistent či predavač. Až na 17. mieste záujmu bola pozícia učiteľa.

Skutočný záujem absolventov pedagogických fakúlt o pracovné pozície

Platy.sk_ucitelia_2015_3

Zdroj:  Profesia.skEdujobs.sk

Záujem o prácu inde ako v škole ukazujú absolventi pedagogických fakúlt už v životopisoch. Takmer polovica uviedla, že má záujem o prácu v administratíve, o miesto učiteľa sa zaujímala asi tretina pedagógov.

„Údaje o preferenciách absolventov pedagogických odborov naznačujú, že záujem o prácu vo vyštudovanom odbore je pomerne nízky. Je preto možné, že v školstve vznikne v nasledujúcich rokoch problém s nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov so záujmom o pedagogické pozície,“ tvrdí Profesia.

Deklarovaný záujem absolventov pedagogických fakúlt o pracovné pozície

Platy.sk_ucitelia_2015_4

Zdroj: Profesia.sk, Edujobs.sk

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Protesty učiteľov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie