Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Slovenský právnik píše pre ruský propagandistický web napojený na FSB

Dobrý deň, dnes v MediaBrífingu okrem iného nájdete:

  • slovenský právnik píše pre ruský portál NewsFront,
  • ministerstvo spravodlivosti už nenavrhuje prísne tresty za hoaxy,
  • Babišove noviny zverejnili reklamu, ktorá útočí na novinárov,
  • a ďalšie dôležité správy o médiách.
Ukážka obsahu portálu NewsFront. Koláž – N

Ruské propagandistické médium NewsFront publikuje články v desiatich jazykoch, no doposiaľ nebolo známe, kto stojí za jeho slovenskou verziou. Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) tento týždeň odhalilo, že to môže byť právnik, člen Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a bývalý aktivista za pestovanie konope Vladimír Zemko.

Čo treba vedieť: NewsFront je dezinformačný web so sídlom na anektovanom Kryme. Verejnosti nie je až tak známy, ale funguje ako zdroj pre iné dezinformačné kanály – odvolávajú sa naň napríklad weby Zem a vek, Infovojna, Ereport a mnohé ďalšie. Európsky projekt zameraný na boj proti dezinformáciám EUvsDisinfo od roku 2015 vyvrátil viac ako 800 nepravdivých tvrdení z NewsFrontu.

Podľa amerických úradov spolupracuje portál s ruskou tajnou službou FSB. Facebook, YouTube a Twitter zablokovali účty NewsFrontu ešte v roku 2020, vlani naň uvalili sankcie USA a zakladateľ webu Konstantin Knyrik je aj na sankčnom zozname EÚ. Na Telegrame má slovenská verzia portálu takmer 28-tisíc odberateľov.

  • ICJK odhalilo slovenskú stopu na ruskej a španielskej mutácii NewsFrontu, kde bolo pod niektorými článkami uvedené: „Vladimír Zemko špeciálne pre NewsFront“. Zemko autorstvo týchto textov nepopiera, no odmieta, že by stál za celou slovenskou verziou portálu.
  • ICJK však v zdrojovom kóde webu našlo identifikačný kód a nickname osoby, ktorá texty pridáva na portál – je ňou skratka „vzemko“.
  • „Podľa našej analýzy, autor s týmito jedinečnými identifikačnými údajmi, pridával príspevky minimálne od polovice roka 2020. Všetky texty v roku 2022, teda aj po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, pochádzajú od užívateľa ‚vzemko‘,“ napísalo ICJK.
  • Po tom, ako sa ICJK Zemka pýtalo na zdrojový kód stránky, ho niekto upravil a nickname „vzemko“ nahradil skratkou „xyz“.
  • Zemko tiež zdieľal viaceré texty NewsFrontu na ruskej sociálnej sieti VKontakte, a to neraz takmer okamžite po ich zverejnení.

Prečo je to dôležité: ICJK sa pýta, či je spolupráca s NewsFrontom z právneho hľadiska problematická, ak je šéf webu na sankčnom zozname EÚ. Podľa právnika

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Mediabriefing logoMediaBrífing

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie