Denník N

Vývoj bojov (197. deň): Rusi majú strach, na odvrátenie katastrofy im zostávajú dni a Ukrajinci sú už pri kľúčovom meste

Prví ukrajinskí vojaci na vstupe do Kupianska. Foto - Twitter Illiu Ponomarenka
Prví ukrajinskí vojaci na vstupe do Kupianska. Foto – Twitter Illiu Ponomarenka
  • Je definitívne, že sa práve odohráva zásadná udalosť vojny.
  • Ako chcú Rusi zabrániť katastrofe.
  • Ako ju chcú Ukrajinci Rusom spôsobiť.
  • Mapy dňa – bojisko pri Iziume
  • Videá dňa – takto vyzerá víťazstvo pred Kupianskom; akčné video z útoku na ruské pozície; utopené bojové vozidlá pechoty; nie, ruskí dovolenkári z Krymu neušli.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 8. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku (v dnešnom vydaní sú včerajšie údaje, straty neboli do vydania textu aktualizované).

Je definitívne, že sa práve odohráva zásadná udalosť vojny. Nevieme, či Ukrajinci plánovali svoj útok nad Iziumom dlho dopredu, alebo neplánovane využili dočasné oslabenie Rusov v oblasti a využili situáciu, ako tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny. Pravdepodobnejšia je však prvá možnosť. Nevieme ani, ako ich ofenzíva dopadne. Stále sa môže zvrtnúť a skončiť porážkou.

Vieme však, že sledujeme operáciu, ktorá má potenciál zmeniť priebeh vojny. Ak uspeje ukrajinská armáda, hrozí zrútenie ruskej armády na severovýchode bojiska. Ak boje dopadnú zle, bude to rana pre ukrajinskú morálku. V tejto chvíli sa zdá reálnejšia prvá možnosť.

Ukrajinská armáda vo štvrtok netradične oznámila, že na niektorých miestach sa jej podarilo postúpiť o 50 kilometrov a že spolu od 1. septembra oslobodila tisíc kilometrov štvorcových územia. Medzitým sa okrem vizuálnych dôkazov o oslobodených obciach kopia aj zábery na množstve opustenej ruskej techniky, ktorú Ukrajinci získavajú. Tak to vyzerá, keď obrancovia utekajú.

Krátko pred obedom sa objavil prvý záber, ktorý dokazuje, že ukrajinská armáda je už pri Kupiansku. Je titulnou fotografiou tohto článku. Neznamená to však, že mesto je už oslobodené.

Čo hrozí Rusom a ako sa snažia zabrániť katastrofe. Ruské internetové kanály, vojenskí blogeri a iní pozorovatelia vojny už otvorene varujú, že ich armáde zostáva veľmi málo času na odvrátenie ponižujúcej porážky. Ňou by bola strata kľúčového logistického uzla, ktorým je mesto Kupiansk. Jeho pád by Ukrajincom otváral cestu k vyčisteniu celej Charkivskej oblasti, ale aj ďalšími smermi.

Cez Kupiansk prechádza zásobovanie celej skupiny vojsk v okolí Iziuma, ktoré zo severu útočia/útočili smerom na Sloviansk. A ukrajinské jednotky sú aj podľa oficiálnych ruských zdrojov pred jeho bránami. Nejde teda o ukrajinskú propagandu.

Obraz, ktorý kreslia ruskí analytici, je až zarážajúco dramatický. Mesiace väčšina odmietala priznať, že ruská armáda na Ukrajine uviazla. Teraz niektorí kreslia veľmi nádejné mapy. Pre Ukrajinu.

Mimoriadne dobre pôsobí nasledujúca. Jej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie