Denník N

Developer luxusného domu pri Horskom parku odpojil od vody a elektriny rodinu s tromi deťmi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bytový dom vo vychytenej lokalite v bratislavskom Starom Meste roky nie je skolaudovaný. Aj tak tam žijú viaceré rodiny, medzi nimi na najvyššom poschodí aj majitelia developerskej firmy.

Na dobrej adrese v bratislavskom Starom Meste stojí neskolaudovaný bytový dom, v ktorom niektorým obyvateľom odpojili elektrinu. Projekt Villa Penat stojí medzi stromami cez ulicu od Horského parku na odbočke z Búdkovej.

V dome je 18 bytov, pri výstavbe v roku 2015 realitné portály písali, že ide zrejme o najdrahší rezidenčný projekt v meste.

Dom postavila spoločnosť Penat. Doteraz nie je skolaudovaný, napriek tomu v ňom už roky ľudia bývajú. Denník N sa rozprával s obyvateľmi tohto bytového domu, ktorí sú presvedčení, že súčasný stav developerovi vyhovuje, pretože ich chce z bývania vyhnať. Ide o rodinu s troma malými deťmi, ďalšiu ženu, ktorá s Penatom podpísala zmluvu o budúcej zmluve na kúpu bytu, a hovorili sme aj s pánom, ktorý v objekte kúpil dva byty a je nespokojný so spôsobom, akým si firma účtuje energie, a tiež s konaním developera voči rodine s deťmi. Všetci si želajú zostať anonymní.

Neskolaudovaný bytový dom má podľa týchto obyvateľov viaceré nedostatky. Napríklad nie je plynofikovaný a pri objekte je postavený veľký zásobník propán-butánu, z ktorého domácnosti čerpajú plyn. Obyvatelia hovoria aj o nedostatkoch izolácie a problémoch so zatekaním.

Najväčšie prekážky v pokojnom živote v tomto dome však podľa ľudí, s ktorými sa Denník N rozprával, robia akciová spoločnosť Penat a osoby, ktoré za ňou stoja.

Akcionárom aj konečným užívateľom výhod Penatu je Matúš Trajter, ktorého ďalšia firma The Galata Group sa chystá na Landererovej ulici v bratislavskom downtowne stavať 33-podlažnú rezidenčnú budovu Ister Tower. Natália Trajterová, jeho manželka, je v Penate predsedníčkou predstavenstva. Obyvatelia bytového domu komunikujú spravidla s pani Trajterovou alebo jej asistentkou Mariannou Toriškovou.

Trajterová akékoľvek obvinenia z nekorektného konania spoločnosti Penat odmieta.

Ako môžu ľudia bývať v neskolaudovanom byte?

Bývať v dome alebo byte je podľa stavebného zákona možné len na základe kolaudačného rozhodnutia – ktoré dom na Búdkovej ulici nemá. Spoločnosť Penat napriek tomu podpísala s obyvateľmi „dohodu o vstupe“. Obyvatelia na základe tejto zmluvy spoločnosti Penat platili za energie, upratovanie a správu objektu, aj keď firma nie je oficiálne uvedená ako správca.

Ľudia, s ktorými sme hovorili, tvrdia, že dohodu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Reality

Slovensko

Teraz najčítanejšie