Denník N

Bratislava s Budapešťou prehrala zápas o Maďarov na Slovensku, vraví bývalý kultúrny diplomat Hushegyi

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Orbánov systém si zaviazal tých, ktorí dostávajú materiálne statky z Budapešti do takej miery, že to Slovensko nie je schopné zmeniť, tvrdí Gábor Hushegyi.

Gabriel Hushegyi bol ako riaditeľ Slovenského inštitútu v Budapešti blízkym spolupracovníkom Rastislava Káčera, ktorý sa môže stať novým ministrom zahraničných vecí Slovenska. Hushegyi o prípadnom vymenovaní Káčera hovorí, že ak Slovensko naďalej bude mať ministra zahraničných vecí, ktorý má euroatlantické zameranie a odsudzuje Putinovu agresiu na Ukrajine, s Maďarskom môžeme mať spory.

Podľa Hushegyiho, ktorý je momentálne vedúcim zamestnancom bratislavského Fondu na podporu umenia, mnoho vecí odkazuje na to, že Slovensko sa môže vydať cestou úpadku demokracie, ktorou kráča Maďarsko. Maďarské zastúpenie na Slovensku podľa neho získa späť svoj význam vtedy, ak bude hľadať vzťah s celoštátnou slovenskou politikou.

Z nášho rozhovoru sa dozviete:

  • aký minister bol podľa Hushegyiho Ivan Korčok a akým môže byť Rastislav Káčer,
  • čo môže byť v pozadí štedrých podpôr, ktoré prichádzajú na Slovensko z Budapešti,
  • čo znamená, že Slovensko stratilo pomyselnú súťaž o Maďarov na Slovensku,
  • akých strategických chýb sa dopustili maďarské strany na Slovensku.

Čo hovoríte na to, že máme menšinovú vládu?

Dalo sa to očakávať, hoci do poslednej chvíle nebolo isté, čo sa stane. Problém súvisel s osobou, ktorá mohla aj v poslednej chvíli podniknúť nečakaný krok a všetko by sa vyvíjalo inak. Aj menšinová vláda je krokom vpred z vnútropolitickej patovej situácie. Nedá sa však predpovedať, dokedy sa bude dať udržať. Jej rozpad je možno otázkou týždňov, ale viem si predstaviť aj to, že ju budú udržiavať celé mesiace.

Som zvedavý, ktorí politicky nezávislí odborníci sa podujmú ísť do tejto vlády. Postavili ich pred neľahké rozhodnutia a nikto neručí za to, že im minister financií alebo nejaký iný minister nebude robiť napriek.

Demisiu podal aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý mal ostré konflikty s maďarskou vládou. Aký bol podľa vás Korčok ako minister zahraničných vecí?

Pána ministra Korčoka som spoznal ako štátneho tajomníka, keď som slúžil v kultúrnej diplomacii. Bol to mimoriadne korektný diplomat, so serióznymi odbornými znalosťami a medzinárodnými skúsenosťami. Vďaka nemu prezentovala slovenská vláda od prvej chvíle jednoznačné stanovisko v súvislosti s Putinovou agresiou voči Ukrajine.

Ostré výmeny názorov, ku ktorým došlo medzi ním a maďarským ministrom zahraničných vecí, respektíve ústavnými činiteľmi, môžeme pripísať tomu, že na slovenských ministerstvách nie je dosť zamestnancov, ktorí sa zaoberajú Maďarskom. Ministerstvá na Slovensku tak nevedia dostatočne uchopiť podstatu jednotlivých konfliktov. V Maďarsku sa u prezidentky, na ministerstvách či u predsedu parlamentu zaoberá Slovenskom oveľa viac ľudí.

Znamená to tiež, že Ivan Korčok nemohol tieto konflikty riešiť dobre, pretože na to nemal vhodné nástroje?

Ide skôr o porozumenie, hlbšie pochopenie dôvodov. O pochopenie toho, prečo robia maďarskí ústavní činitelia takéto vyhlásenia. V minulosti som zažil, samozrejme, na nižšej ako ministerskej alebo na úrovni štátneho tajomníka, že slovenské delegácie boli počas bilaterálnych slovensko-maďarských rokovaní vystavené mnohým zbytočným incidentom. Slovenskí diplomati to nechali bez slova, no maďarská strana nedosiahla nič, ak nepostupovala podľa zásad diplomacie.

Myslím, že sa to môže premietnuť aj do vnútornej politiky. Od politickej strany, ktorá nominovala ministra do funkcie, mohol prísť tlak, aby na prejavy maďarskej strany reagoval ráznejšie. To, čo sa stalo počas prejavu predsedu maďarského parlamentu Kövéra v Šamoríne pri odhalení pamätníka vysídleným, nebolo prvýkrát, mohli by sme spomenúť aj dotácie. Z pohľadu Slovenska nastoľuje veľmi vážny problém systém podpôr a nákupy nehnuteľností. Na obnovu a starostlivosť o pamiatky by sa mali použiť oveľa väčšie finančné zdroje.

Jedným z hlavných konfliktov bol práve nákup nehnuteľností a ich rekonštrukcia. Čo môže byť skutočným cieľom Orbánovej vlády pri nákupe nehnuteľností na Slovensku?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ivan Korčok

Maďarská aliancia

Rastislav Káčer

Rozhovory

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie