Denník N

Kapitán Anglicka si utrel ruky, aby nezašpinil Alžbetu II. Práve ona mu odovzdala prvú aj poslednú trofej

„Vyzerala, že vie, kto som, a vymenili sme si zopár špeciálnych slov,“ vyhlásil Cesc Fàbregas s tým, že kráľovná fandí Arsenalu.

Bola pri najslávnejšom momente v dejinách anglického futbalu. 30. júla 1966 sa Anglicko prvýkrát v histórii – a zatiaľ posledný – stalo svetovým šampiónom. Kapitán Bobby Moore najskôr oslavoval na ihrisku a potom viedol svojich spoluhráčov po schodíkoch londýnskeho štadióna Wembley do kráľovskej VIP lóže, kde ho čakala kráľovná Alžbeta II.

Tá mu odovzdávala trofej Julesa Rimeta, vtedajšie ocenenie pre víťazov majstrovstiev sveta.

Moore si uvedomil, že prežíva životný moment, ale zároveň má ešte zo zápasu špinavé ruky. „Bobby si všimol, že kráľovná má biele rukavice. Predvídal a nechcel jej ich zašpiniť,“ spomínal útočník Geoff Hurst, ktorý vo finále strelil hetrik. „Tak si utrel ruky o múr krátko predtým, ako od nej prebral trofej.“

Anglicko od roku 1966 žiadny ďalší turnaj nevyhralo. Tím z roku 1966 je dodnes symbolom toho, ako by Anglicko malo hrať: a ako by sa jeho futbalisti mali správať. Uspel aj preto, že medzi hráčmi boli kamarátske vzťahy a zároveň cítili lásku k futbalu a vášeň pre reprezentáciu krajiny.

Alžbeta II. sa viac zaujímala o kone, ale odovzdaním trofeje Moorovi sa zapísala aj do histórie anglického futbalu.

Nie všetci anglickí králi však futbal obľubovali: v stredoveku ho dokonca zakazovali.

Prvé písomné zmienky o hrách podobných futbalu sú približne zo 70. rokov 12. storočia, keď William FitzStephen uviedol, že v Londýne sa po večeri stretávajú mladí a „v poli hrajú populárnu hru s loptou“. Stredoveký futbal bol v podstate mixom medzi dnešným rugby a futbalom, tieto športy sa definitívne oddelili až v druhej polovici devätnásteho storočia.

Problém pre vojnu

Loptové hry získavali popularitu, čo sa niektorým kráľom vôbec nepáčilo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie