Denník N

Kováčik sa smial na kajúcnikovi Slobodníkovi, súd riešil nahrávku z auta od policajnej inšpekcie

Spolupracujúci obvinený a bývalý šéf finančnej polície NAKA Bernard Slobodník a bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vo väzenskej rovnošate. Foto N - Tomáš Benedikovič, TASR
Spolupracujúci obvinený a bývalý šéf finančnej polície NAKA Bernard Slobodník a bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vo väzenskej rovnošate. Foto N – Tomáš Benedikovič, TASR

Na súde s Dušanom Kováčikom sa rozoberala súkromná nahrávka z auta. Sudca Michal Truban ju pripustil ako dôkaz, Kováčikov obhajca nechcel hovoriť, ako sa k nej dostali. Bernard Slobodník súdu vravel, že za jej vznikom stojí Peter Košč, aktér vojny v polícii.

Druhý priateľ Dušana Kováčika na súde prehovoril o tom, ako bol pri uplácaní bývalého špeciálneho prokurátora. K Ľudovítovi Makóovi sa pridal Bernard Slobodník.

Niekdajší šéf finančnej polície Slobodník v piatok vypovedal na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici, ako vraj Kováčik v roku 2016 dostal úplatok 50-tisíc eur v špeciálne upravenej knihe s vyrezanými stranami.

Knihu s úplatkom podľa Slobodníka doniesol do nemocnice milosrdných bratov v centre Bratislavy podnikateľ Peter Košč výmenou za to, že špeciálny prokurátor pomôže s ututlaním dvoch vyšetrovaných prípadov. Podľa obžaloby Kováčik prispel ich zameteniu.

„Ja som knižku podal Kováčikovi s tým, že Dušanko, toto je knižka od pána Košča, prečítaj si ju,“ vypovedal Slobodník. Na súde takisto hovoril, že sa s Kováčikom priatelil, preto sprostredkoval stretnutie v nemocnici Koščovi, ktorý sa s bývalým špeciálnym prokurátorom nepoznal.

Slobodník patrí medzi kľúčových svedkov v druhej korupčnej kauze Kováčika. Bývalý špeciálny prokurátor tvrdí, že Slobodník si úplatok vymyslel.

Z vymýšľania si obviňoval Kováčik aj svojho niekdajšieho kamaráta, bývalého šéfa daňových kriminalistov Makóa, ktorý prispel k jeho odsúdeniu. Kováčik si od mája odpykáva trest osem rokov za to, že od mafie prijal úplatok 50-tisíc eur.

Dušan Kováčik na súde vo väzenskej rovnošate a s putami na rukách. Foto – TASR

S detailmi mal ťažkosti

Kováčik sa počas piatkového pojednávania viackrát smial na Slobodníkovi – keď si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Robert Fico

Špecializovaný trestný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie