Denník N

High 5ive: Stretnú sa veteráni hluku The Young Gods a minimalista Terry Riley

Foto - The Young Gods
Foto – The Young Gods

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Namiesto búchania do gitár ich prehnali cez sampler a útržky ťažkých riffov zmiešali s industriálnou rytmikou. Švajčiari The Young Gods už od 80. rokov s vervou začali orať v alternatívnej scéne. Po vyše tridsiatich rokoch na scéne by sa dalo očakávať senilnenie, vymäknutie a strata invencie.

Dnes vychádzajúca platňa The Young Gods Play Terry Riley In C je však šupa (Apple Music, Spotify, YouTube).

Skupina sa ujala známej kompozície pioniera minimalizmu Terryho Rileyho. Z predlohy si berú repetíciu, halucinačnú spleť nástrojov však nahrádza pulzujúci groove. Z hmoty skladby cítiť chuť kovu zo začiatkov kapely, uštrikovaná je prekvapujúco invenčne. Atmoška súca na posluchový výlet počas predlžujúcich sa večerov.

*

Ak by sa veľkonočné vajíčka skrývali, bolo by zadosťučinením tieto farebné skvosty nájsť. V populárnej kultúre sa s týmto označením spája práve priam detektívne pátranie, ktoré odhaľuje malé kúsky informácií. Rozšírené je hľadanie takýchto detailov vo filmovej tvorbe. Dobrou destináciou je napríklad kanál Film Easter Eggs.

Všimli by ste si napríklad, že keď jedna z postáv filmu Donʼt Look Up hovorí druhej, že sa blíži kométa, ktorá je väčšia ako tá, čo vyhubila dinosaury, tak v pozadí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie