Denník N

Anonym zverejnil Gorilu 2, rozhovory bývalého šéfa kontrarozviedky Arpáša

Kresba – Shooty
Kresba – Shooty

Bývalý šéf kontrarozviedky Ľubomír Arpáš si nahrával stretnutia s ľuďmi. Prepisy rozhovorov zverejnil anonym. Nie je jasné, či sú kompletné a pravdivé.

Redakcia Denníka N a aj niektoré ďalšie médiá dostali internetovú adresu, na ktorej anonymný užívateľ zverejnil takmer 200-stranový dokument, ktorý vyzerá ako prepis rozhovorov bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomíra Arpáša s mnohými ľuďmi. Z kontextu dokumentu vyplýva, že rozhovory si  nahrával samotný Arpáš.

Podľa dokumentu ide o rozhovory z rokov 2006 až 2012, v ktorých vystupujú významní ľudia z polície, SIS, ale aj politici.

Podľa informácií Denníka N môže ísť o záznamy, ktoré polícia našla pri Arpášovej prehliadke počítačov v roku 2012. Tú robila pre podozrenia, že obchoduje s pornom. To sa nepotvrdilo.

Arpáš sa podľa dokumentu stretával napríklad s bývalým šéfom komunistickej ŠtB Alojzom Lorencom, Zoltánom Vargom z kauzy Gorila, s ktorým sa o Gorile aj zhovára, a s rôznymi podnikateľmi. V rozhovoroch sa objavujú aj mená ako Robert Fico, Robert Kaliňák, Martin Glváč, Mikuláš Dzurinda alebo podnikatelia Miroslav Výboh, Jozef Brhel či Juraj Široký.

„Prvýkrát o tom počujem, že niekto takéto niečo zverejnil. Som v zahraničí, keď sa vrátim na územie Slovenska, potom sa k tomu vyjadrím,“ povedal Denníku N špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý Gorilu dozoruje.

„Viem, že to robil, že si ľudí nahrával. Mohol to robiť pre svoju ochranu, ale aj z rôznych iných dôvodov,“ povedal bývalý agent SIS Peter Holúbek, z ktorého bytu mala SIS odpočúvať byt Zoltána Vargu, na základe čoho vznikol spis Gorila. „Mám takú informáciu, že niečo také existuje, ale nikdy som to nečítal, ani neviem, čo tam je,“ povedal Holúbek o novom spise.

Arpáš nepoprel, že ide o jeho rozhovory. „Je to zaujímavý materiál, no z profesionálneho hľadiska je zaujímavejšie, kto je zdrojom, spracovateľom a distributérom uvedeného materiálu a čo tým sleduje,“ povedal pre Aktuality.sk.

Materiál už podľa hovorkyne policajného prezídia Martiny Paulíkovej polícia vyhodnocuje, až potom sa k nemu vyjadrí.

Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic povedal, že nemal informáciu o existencii materiálu.

Únik dokumentu môže slúžiť aj na zdiskreditovanie tímu Gorila, ktorý má napäté vzťahy so špeciálnym prokurátorom Kováčikom, ktorý napríklad dlhodobo odmieta vypočuť svedka Holúbeka, hoci policajti o to žiadali.

Arpáš sa v materiáli priznáva k spolupráci s Lorencom a finančnou skupinou Penta. „Nevieme sa k tomu konkrétne vyjadriť, ide o rozsiahly a veľmi neprehľadný materiál. Jeho zverejnenie a spôsob spracovania majú charakter spravodajskej hry. Dôveryhodnosť tohto materiálu je preto veľmi pochybná a vzbudzuje celý rad otázok,“ napísal o Gorile 2 hovorca Penty Gabriel Tóth.

Z rozhovorov napríklad vyplýva, že Arpáš sa snaží vyrobiť diskreditačný materiál na bývalú štátnu tajomníčku Luciu Nicholsonovú. Aj preto, že na jej ministerstve nevedeli prečerpať všetky eurofondy. „Pán Arpáš je zúfalec z Gorily, ktorý žil v chorej predstave, že ja a Tom Nicholson sme falošne rozvedení a v skutočnosti tvoríme nejaký špiónsky pár,“ povedala na to poslankyňa SaS Nicholsonová. „Ten pán je veľmi chudobný duchom a ďakujem pekne, ak takíto ľudia robili pre SIS,“ dodala s tým, že zvažuje, že sa obráti na výbor na kontrolu činnosti SIS alebo podá trestné oznámenie. Z dokumentu totiž podľa nej vyplýva, že Arpáš na ňu mal založený zväzok na základe nulových podozrení.

Jedným z rozhovorov, ktoré si mal Arpáš nahrať, bolo aj stretnutie s bývalým policajtom Jánom Rejdom, ktorý mal v minulosti ako policajt pracovať pre Pentu. Rejda Denníku N povedal, že sa s Arpášom stretol, keď od neho Arpáš chcel, aby mu dal pokoj. Potvrdil aj situáciu, ktorá sa v spise popisuje, že sa v podniku náhodne zoznámil s jeho dcérou. „Arpáš je kráľ lži, neveril by som mu ani slovo,“ povedal však Rejda, ktorý Arpáša v minulosti vyšetroval pre rôzne podozrenia. O tom, že ho Arpáš nahráva, nevedel.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie