Denník N

Nová globálna pandémia je tu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Stojíme na pokraji „konca sveta“ – pred nami hmla, nevidno ani na pár krokov.

Ide o strach, úzkosť, nedôveru v inštitúcie, liberálnu demokraciu a tak podobne. V podstate všetko negatívne emócie, ktoré sa šíria globálnym sociálnym priestorom. Zasahujú rodiny, komunity, spoločenstvá, spoločnosti, štáty. Verejne známymi podpaľačmi sú v našich zemepisných šírkach ľudia ako Matovič, Fico…, Babiš, Okamura… Orbán a podobní. Svetovou superstar je Donald Trump.

Nazvime túto chorobu indukovaná masová hystéria. Postihnutí plnia námestia, ordinácie psychiatrov, súdne siene…, ale aj pracoviská, kaviarne a krčmy. Buble to tam napätím a hystériou. Papiňák je na prasknutie. Výbuch privolávame každou hodinou, dňom, týždňom. Keď dôjde k explózii, covid bude iba ničotná epizóda. Ukážku možných následkov sledujeme v priamom prenose na Ukrajine a inde.

Pápež František, posledný dalajláma, ale aj politici formátu Zuzany Čaputovej, ktorí sa snažia zasiať medzi ľudí zrnká pozitívnych emócií, nestačia. Staré havlovské heslo znie ako patetická floskula z dávnej minulosti. Antivaxerskí, proruskí, protizápadní, „tradične“ prorodinní… trollovia majú hody. Spolu s nimi aj otcovia zakladatelia (Klaus, Mečiar…) a obchodníci s blbosťou.

Snažím sa nemyslieť na riziká, ktorým sú naše deti a vnúčatá vystavené v rodinách, na uliciach, v školách, kde sa nákaza masívne šíri. A už vôbec nie na podobu ich duší, keď dospejú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie