Denník N

Štátnu poisťovňu si vyberajú nákladní pacienti, tento rok prišla o ľudí len Dôvera

Nemocnice sa dlhšie sťažujú, že im chýbajú sestry. Zdravotný brat Oskar Valocký upozorňuje, že onedlho sa nebude mať kto starať o pacientov. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Nemocnice sa dlhšie sťažujú, že im chýbajú sestry. Zdravotný brat Oskar Valocký upozorňuje, že onedlho sa nebude mať kto starať o pacientov. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Zdravotnú poisťovňu od budúceho roku zmení viac ako 110-tisíc ľudí.

Od budúceho roka zmení poisťovňu viac ako 110-tisíc ľudí. Prepad poistencov zaznamenala len poisťovňa Dôvera, ktorá patrí skupine Penta. Ostatným dvom poisťovniam poistenci pribúdali. Najviac pribudlo najmenšej, Union – takmer 16-tisíc.

Podiely poisťovní na trhu sa však významne nezmenili. Stále je najväčšia štátna Všeobecná zdravotná, nasleduje Dôvera a najmenšia je Union.

Nielen počet, ale aj zloženie
Pre poisťovne je nielen počet poistencov dôležitý, ale aj ich zloženie. Napríklad pracujúci ľudia v produktívnom veku platia vysoké odvody a nie sú často chorí. Drahá je, naopak, starostlivosť o deti a starších, za ktorých navyše platí odvody štát – ale veľmi nízke. Pre poisťovne sú lukratívna skupina aj ľudia žijúci v osadách, pretože za nich síce štát platí málo, ale k lekárovi takmer vôbec nechodia.

Aby sa poisťovne nesústredili len na bohatých a zdravých poistencov, zo zákona posielajú všetky príjmy do spoločného fondu, z ktorého sa 95 percent prerozdelí podľa toho, akých klientov poisťovne majú.

Do úvahy sa berie vek, pohlavie, to, či  si platí poistenie, alebo za neho platí štát, a posledný, najnovší parameter je chorobnosť. V praxi to znamená, že poisťovňa dostane viac peňazí za starších, ženy, chorých a za poistencov štátu.

Najnákladnejší kmeň má Všeobecná zdravotná poisťovňa. Vlani tak od ostatných poisťovní ako kompenzáciu dostala zhruba 150 miliónov eur. Sto z toho poslala Dôvera, ostatok Union.

Aj napriek tomu, že sa zdá byť výhodné mať viac nákladných poistencov, súkromné poisťovne sa o nich nebijú. Podľa údajov, ktoré zverejnil Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií, práve poistenci s vyššími nákladmi sa prepoisťovali vlani do štátnej poisťovne.


Zdroj: IFP
Z údajov vyplýva, že do štátnej poisťovne prichádzali starší poistenci viac, ako odchádzali, prišlo viac žien, ako odišlo, a prišlo aj viac poistencov, ktorí boli v niektorej skupine chorobnosti (takzvanej PCG skupiny, ktorá podľa dlhodobo užívaných liekov určuje, kto je chronicky chorý, a zaňho dostáva poisťovňa pri prerozdelení poistného viac peňazí).

Vidieť to aj na porovnaní poistencov podľa nákladov. Do štátnej poisťovne prišli poistenci s priemernými nákladmi 67 eur, naopak, do súkromných poisťovní z nej odišli poistenci s priemernými nákladmi 42,3 eura. Pri súkromných poisťovniach to je presne naopak: do Dôvery prišli poistenci s priemernými nákladmi menej ako 35 eur, odišli ľudia s priemernými nákladmi 51,5 eura. Podobne je to aj v Unione: odišli poistenci s nákladmi 37,5 eura, prišli s nákladmi 34,7 eura.
Cielené kampane aj Smer
Otázne podľa analytika INEKO Dušana Zachara je, či nejde len o jednoročný výkyv, keďže inštitút spracoval dáta za jeden rok. Ten by mohla podľa neho spôsobiť napríklad masívna reklamná kampaň cielená na určitú skupinu. Napríklad kampaň Dôvery na preplácanie doplatkov na lieky pre deti do 18 rokov a ich rodičov. Alebo vracanie sa poistencov do Unionu, „keďže riziko  jednej poisťovne a vydierania tejto poisťovne zo strany kartelu štátnych nemocníc pominulo“.

Dôvodom môže podľa neho byť aj to, že starší, a teda i nákladnejší poistenci možno viac inklinujú k štátnej poisťovni, lebo im môže imponovať možno o čosi konzervatívnejší prístup pri komunikácii s poisťovňou. „Alebo majú subjektívny pocit, že štátna poisťovňa na ich zdraví, na rozdiel od súkromných poisťovní, šetriť nebude,“ hovorí Zachar. Na to však nie sú dáta.

Presun poistencov môže podľa neho spôsobovať aj to, že ide o voličov alebo sympatizantov Smeru. „Medzi ktorými sú nadpriemerne zastúpení ľudia s nižším vzdelaním a vyšším vekom. Títo podľa hypotézy nasledovali odkaz premiéra, ktorý systematicky rétoricky brojí proti súkromným poisťovniam a ich zisku, a tak nepriamo podporuje štátnu poisťovňu,“ dodáva.
Poisťovne o výhodnosti nehovoria
Poisťovne na to nemajú vysvetlenie. „Je to otázka k poistencom, prečo, keď potrebujú starostlivosť, vrátane finančne náročnej starostlivosti, sa spoliehajú na Všeobecnú zdravotnú,“ tvrdí poisťovňa. Na otázku, či to je pre poisťovne výnosné, ani jedna neodpovedala. „Pre nás to znamená, že len vlani sme štátnej poisťovni poslali viac ako 100 miliónov eur,“ hovorí Dôvera. Podľa svojich údajov majú najviac poistencov, za ktorých platí zdravotné odvody štát – teda napríklad mamičky, deti, dôchodcovia, nezamestnaní.

Union tvrdí, že sa snaží získať poistencov bez ohľadu na vek či chorobnosť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie