Denník N

Takmer polovici úmrtí na rakovinu vieme zabrániť, ukazuje štúdia. Treba na to zmeniť niektoré návyky

Rakovinové bunky. Ilustračné foto – Fotolia
Rakovinové bunky. Ilustračné foto – Fotolia

Počet onkologických ochorení, ktorým sa dá vyhnúť, stúpa. Nárast spôsobuje najmä fajčenie, alkohol a zlé stravovanie.

Onkologické ochorenia sú výsledkom vonkajších faktorov, genetiky či náhody a ich rozvoju nemusí zabrániť ani zdravá strava.

Relatívne ľahko odstrániteľné neduhy ako cigarety, alkohol a nezdravé stravovanie však podľa vedcov zohrávajú v onkologických ochoreniach čoraz väčšiu rolu.

Vyplýva to z dosiaľ najväčšej štúdie svojho druhu, ktorá sa snaží pripísať onkologické ochorenia rizikovým faktorom. Koncom augusta vyšla v časopise Lancet.

Vedci sledovali prípady rakoviny vo vyše 200 krajinách a zistili, že viac ako 44 percent úmrtí na onkologické ochorenia je spôsobených rizikovými faktormi, ktorým sa dá predísť. Vrátane fajčenia, alkoholu a nadváhy, troch hlavných rizík.

Iba v roku 2019

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie