Denník N

Vládne chaos a čelíme vyhynutiu. Akceptujem realitu, ale som optimistka, tvrdí umelkyňa Laurie Anderson

Nikdy nerobila len hudbu, zaujíma sa aj o film, výtvarné umenie a novú techniku. Ani rozhovor s ňou pri príležitosti slovenskej koncertnej premiéry sa netýkal výlučne hudby. Tvrdí, že sa považuje najmä za rozprávačku príbehov. Jeden z nich hovorí o americkej pilotke Amelii Earhartovej z medzivojnových rokov 20. storočia. LAURIE ANDERSON ho spracovala v skladbe Songs for A. E., ktorú naskúšala s Filharmóniou Brno, ktorú vedie jej priateľ, dirigent Dennis Russell Davies. V nedeľu 11. septembra toto dielo prídu uviesť do Bratislavy, v rámci festivalu Viva Musica! v Slovenskom rozhlase.

Keď ste hrali s Filharmóniou Brno koncom roka 2019 koncert so skladbou Songs for A. E., svet vyzeral úplne inak. Ako vnímate, čo všetko sa teraz deje?

Žijeme naozaj veľmi zvláštne časy, je to chaos. Naozaj som nečakala, že chaos sa dostane až na takúto úroveň. U nás v Amerike, ale aj v mnohých iných krajinách sa každé ďalšie voľby stávajú čoraz bezvýznamnejšie. Ľudia sú dezorientovaní, nevedia, čomu a komu sa vlastne dá ešte veriť, sú paralyzovaní dvomi rokmi pandémie, po ktorých ešte prišla vojna na Ukrajine a zdražovanie cien. Ale na druhej strane nám to zároveň otvára príležitosť prehodnotiť mnohé dôležité veci.

Vy ste rozprávačkou príbehov. Aké príbehy má dnes zmysel rozprávať a komu?

Presne o to ide. Pretože napríklad sa úplne pokojne môže stať, že keď príde nejaký ďalší covid, môže byť ešte smrteľnejší a prežije ho možno len desatina populácie. Poznáte výraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie