Denník N

Pomáhať a chrániť Smer

Na Slovensku sa prestalo uplácať, alebo má polícia zviazané ruky. Inak ťažko vysvetliť, prečo polícia za vlády Smeru neodhalila žiadnu veľkú korupčnú kauzu.

Za vlády Roberta Fica nebola odhalená žiadna veľká korupčná kauza. Sú len dve možnosti: na Slovensku sa buď prestalo uplácať, alebo má polícia zviazané ruky. Každý súdny človek si domyslí, ako to je. Po zverejnení informácie, že finančnú políciu riadi človek, ktorý pred štyrmi rokmi daroval Smeru 11-tisíc eur, v tom môžeme mať ešte jasnejšie.

V roku 2011 bola pri moci vláda Ivety Radičovej. Vtedy sa začali vyšetrovať kauzy ako Gorila, Osrblie, či podozrenie z prania špinavých peňazí, za čo finančná polícia udelila maximálnu možnú pokutu pre banku jednej z najvplyvnejších finančných skupín. Strana Smer bola vtedy v opozícii a bývalý policajt Bernard Slobodník sa jej rozhodol darovať 11-tisíc eur.

Po voľbách 2012 sa do polície vrátili viacerí policajti, ktorí zo zboru odišli po skončení prvej Ficovej vlády. A po návrate kariérne stúpali vyššie, hoci nikdy nevyvrátili vážne podozrenia napríklad o kontaktoch s mafiánom Karolom Mellom, či z úmyselného tutlania Gorily.

Vrátil sa aj darca Slobodník a vlani sa stal šéfom finančnej polície. Minister vnútra na tom nič zvláštne nevidí. Tak by som mu chcel pripomenúť, že oficiálnym sponzorom Smeru je aj Vladimír „Alobal“ Jánoš. Dokonalý kandidát napríklad na prezidenta hasičov: daroval strane peniaze a vyzná sa v protipožiarnych opatreniach.

Ale nemusíme zostať len pri oficiálnych darcoch. Prečo diskriminovať ostatných? Protikorupčný úrad by mohol viesť taký Miroslav Výboh, veď s vyšetrovaním korupcie má bohaté skúsenosti. Že absurdné? Nemenej ako predstava, že Bernard Slobodník pôjde po krku gaunerom s politickým krytím. Komu môže polícia na čele s takýmito funkcionármi pomáhať? A koho asi tak chráni?

Prekvapujú ma názory niektorých mienkotvorných ľudí, že v budúcoročných voľbách o nič nepôjde. Pôjde. A o veľa. Konkrétne o to, či sa tento alobalový systém kamošov, ktorí všetko rozkradnú a vzájomne si kryjú chrbty, zabetónuje. Preto musí vzniknúť po marci 2016 vláda bez Smeru.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie