Denník N

Zatýkajte, lustrujte a chráňte. Udalosti, prešľapy a podcenené momenty týždňa

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa. Teraz ich zaujali útoky na Paríž, ale aj reakcia slovenského premiéra a obviňovanie všetkých moslimov.

Iveta Radičová, bývalá premiérka
Udalosť týždňa

Ďalší teroristický útok, tentokrát  v Paríži, a vyhlásenie Islamského štátu, že v Európe nebude mier. Ekonomická kríza, utečenecká kríza, terorizmus, narastajúci strach boli témou, aj spomienky na 17. november 1989.

Prešľap týždňa

Dary členov Smeru-SD svojej strane a ich funkcie. Ale to sú tiež asi len výmysly.

Podcenená udalosť

Prerokúvanie zákona roka – štátneho rozpočtu na budúci rok. A podceňuje sa princíp uplatňovania kolektívnej viny voči konkrétnej skupine občanov Slovenskej republiky.

Ján Štrasser, spisovateľ
Udalosť týždňa

Čo iné ako Paríž?! A s ním spojený smútok, súcit, strach. (A zneužívanie tragédie na zisk volebných bodov, však, pán premiér?) Aj odhodlanie. Naozaj? Po Paríži sme vo vojne, čítam titulky. Také isté boli po New Yorku, po Londýne, po Madride. Ak sme vo vojne, musíme bojovať, inak sme len ovce , ktoré – oblečené do oranžového – vedú tí čierni na porážku. Dúfam, že silné reči štátnikov a politikov budú mať konkrétnu a ráznu koncovku. Ako vraví klasik: „Ceterum censeo ISIS esse delendam.“

Prešľap týždňa

Okresný prokurátor vo Svidníku Vladimír Hrebeňák podal na výtvarníkov Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza obžalobu za poškodzovanie cudzej veci. Trestného činu sa mali dopustiť, keď natreli pomník Vasila Biľaka na červeno a napísali naň „sviňa“. Dodávam 1.: Zmysel obžaloby chápem tak, že páni Kalmus a Lorenz urazili to užitočné domáce zviera. Dodávam 2.: Nechce dotyčný prokurátor obžalovať celý slovenský národ za Nežnú revolúciu? Alebo je to už premlčané?

Podcenená udalosť

Pálenie alkoholu z vlastného ovocia pre vlastnú spotrebu by malo byť legálne. Navrhujú to v novele zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh poslanci Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Miškov. Dobré! Lepšie, ako strašiť Slovákov utečencami. Konečne viem, v čom spočíva ten Skok!

Citát týždňa

„Starám sa o deti. V kuse mi trčí nejaké dieťa z vrecka. Beriem štyri kusy a idem na Donovaly.“ Zakladateľ strany Sme rodina Boris Kollár.

Eugen Korda, novinár, .týždeň
Udalosť týždňa

Myslím si, že nikto nenapíše nič iné, len to, že udalosťou týždňa bolo vraždenie v Paríži. Ide však aj o to, ako sa k tejto hroznej udalosti postavili ľudia, ktorých sme si zvolili do vrcholných štátnych funkcií. Výroky prezidenta komentovať nebudem, lebo nerád chválim. Podobne sa zachovám aj pri komentovaní vyhlásení predsedu vlády, lebo nerád grciam.

Prešľap týždňa

RTVS posiela niektorým spolupracovníkom, hercom a moderátorom prípis, v ktorom ich žiada, aby sa zaviazali, že sa nebudú nijako a v prospech nikoho angažovať v predvolebnej kampani. To, že jedna z tvárí tejto „slovutnej“ inštitúcie, Martin Nikodým, to robí už dlhší čas, pánovi Mikovi zjavne neprekáža. Očividne je dôležitejšie, čo si o tom myslia kamaráti zo Smeru, ako charakter a zdravý rozum.

Podcenená udalosť

Mimoriadne som ocenil tlačovú konferenciu, ktorú na svoje ministerstvo zvolal vo štvrtok minister vnútra Robert Kaliňák. Operatívne nás novinárov a tým aj širokú voličskú verejnosť informoval o tom, že zadržali štyroch cudzincov. Neviem síce, čoho sa dopustili, ale viem, že oddnes môžem pokojne spávať. Len mi trošku prekáža, že odmietol odpovedať na otázku novinárky Moniky Tódovej. Pýtala sa ho na to, či je v poriadku, aby šéfom finančnej polície bol človek, ktorý bol sponzorom Smeru. Odpovede sa nedočkala s tým, že či nevie, akej témy sa táto tlačovka dotýka. Len tak ďalej, pán minister! Zatýkajte, lustrujte a chráňte. Veď aj finančná polícia je na vašej strane, a tak môžete, podobne ako ja, celkom pokojne spávať.

Zuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-play
Udalosť týždňa

Tento týždeň mi pozitívne zatienila jedna udalosť, ktorá priniesla veľa sily, nádeje a ľudského „dopingu“ a odčerpala mnoho mojich kapacít – udeľovanie ocenenia Biela vrana, ktoré organizujeme spolu s Via Iuris už ôsmy rok. Tento projekt je pre mňa postupnou a pomalou snahou rozšíriť ostrovčeky pozitívnej deviácie na Slovensku, poďakovať sa tým, ktorí túto krajinu menia k lepšiemu, a upozorniť na to, že aj odvážni potrebujú podpornú sieť. Osobne i pracovne to bola dominantná udalosť, ktorá však do seba akosi poňala aj ďalšie významné udalosti – ohavný teroristický útok na Paríž, odchod výnimočného človeka a priateľa – Juraja Kušnierika. Juraj bol Bielou vranou i človekom, ktorý jej neúnavne pomáhal a napriek fyzickému odchodu ostal vo mne taký prítomný, že smútok často zatieňujú pekné spomienky a stále živé predstavy, a ja mám pocit, že určite o chvíľu vyjde spoza rohu.

Skutočnou udalosťou i obrovským prešľapom je ohavný útok na Paríž a vlastne aj celú civilizáciu postavenú na slobode a sebaurčení občanov. Znovu pripomína hlboké hodnotové rozdelenie na svete i zničujúcu silu hŕstky pomýlených ľudí. Zároveň by však nemalo viesť k tomu, že v pocite ohrozenia opustíme svoje hodnoty.

Miera, s akou náš premiér i vládna strana zneužívajú túto tragédiu na svoje volebné ciele, by mala byť varovaním a signálom, že spoločnosť sa proti takému prístupu musí jednotne a jasne postaviť. Tu totiž nejde o politikov, ktorí marketingovými prostriedkami vo verbálnej rovine bojujú o hlasy, ale o ľudí so silným mocenským postavením, verejnými funkciami a rozsiahlymi právomocami, ktoré môžu vážne zasiahnuť do ľudských práv, i demokratického nastavenia. Nejde teda o neškodné divadielko, ale križovatku, ktorá môže viesť k ešte hlbšiemu rozkladu demokracie na Slovensku, už teraz nastolenému cez ovládnutie štátu a jeho inštitúcií systémovou korupciou a úzkym okruhom mocných.

 

Norbert Molnár, šéfredaktor Új Szó
Udalosť a prešľap týždňa

Paríž. Je ťažké o tom písať, všetko je známe a hrozné, myslenie teroristov je pre nás nepochopiteľné. Čo však robia veľmi dobre, je šírenie strachu. Ich hlavnou zbraňou sa stali videá, v ktorých po jednom pomenúvajú mestá, kde sa ľudia majú báť. A Európa sa mení na pevnosť. Najväčšími pomocníkmi Islamského štátu sú bulvárne médiá, ktoré primitívnymi článkami šíria paniku a správy džihádistov. K tomu sa pripojí aj naša vláda, ktorá sekunduje so správami o zatknutí extrémistov na Slovensku, pričom ide o každodenné prípady. Čítali by sme správu niekedy predtým, že zatkli človeka v osade, lebo podomácky vyrábal dron? A aj to je isté, že bude čoraz ťažšie bojovať proti hlúpostiam typu migranti sú teroristi. To, že podľa doterajších informácií všetci, ktorí v Paríži zabíjali, mali francúzsky alebo belgický pas, nikoho nezaujíma.

Podcenená správa

Všetky ostatné správy týždňa: krv učiteľov, šéf finančnej polície, 17. november, Biele vrany, či gól slovanistu Priskina proti Nórom, ktorým sa Maďari po 44 rokoch dostali na majstrovstvá Európy.

Braňo Bezák, copywriter, hudobník
Udalosť a prešľap týždňa

Všetkých, čo majú predpochopenú každú svetovú katastrofu, pretože na všetky komplikované otázky pre nich existuje jednoduchá, elegantná a ľahko pochopiteľná, nesprávna odpoveď. Všetkých, čo si myslia, že najlepšia obrana našich hodnôt je útok na hodnoty iných. Všetkých, ktorí svoju odvahu brániť našu civilizáciu prejavujú vyvolávaním strachu z bezbranných.

Vás všetkých sa chcem spýtať, či sa nehanbíte, že zatiaľ čo vy ste si v bezpečí domova navzájom dofukovali nenávisť, moslimovia medzi parížskymi policajtmi, záchranármi, požiarnikmi a vojakmi nasadzovali svoj život, aby sa aj vaše deti mohli cítiť bezpečnejšie? Fakt vás hanba nefacká?

Citát týždňa

Posadnutosť  niektorých kruhov stretom civilizácií a opakovanie slovného spojenia ‚radikálny islamský terorizmus‘ nás nielenže rozptyľujú. Dáva to týmto zločincom a vrahom dôležitejšie postavenie, než si zaslúžia. Vlastne im to hrá do karát, pretože nám to odcudzuje partnerov, ktorých musíme mať po našom boku.“

Hillary Clintonová vo vystúpení pred Council of Foreign Affairs, 19. 11. 2015


František Múčka, šéfredaktor denníka Postoj.sk
Udalosť týždňa

Útoky, respektíve situácia po parížskych útokoch a nastolenie otázky, čo sa zmení. Doterajšie útoky na európske metropoly Londýn, Madrid doteraz dokázali západné krajiny stráviť bez toho, aby to zatriaslo Úniou. Tentoraz však útoky prišli v čase, keď je Európa zo seba samej a zo spôsobu vnútorného fungovania unavenejšia než kedykoľvek predtým.

Súkromná udalosť týždňa je odchod Juraja Kušnierika.

Prešľap týždňa

Pred časom sa úplne neadekvátne zľahčovalo riešenie utečeneckej krízy, keď ním malo byť jednoduché otvorenie hraníc. Dnes to vyvoláva silnú opačnú reakciu verejnosti a veľmi sťažuje ďalší spoločný európsky postup a prináša nápady, ako je obmedzenie Schengenu. No rovnako je krátkozraké hrotenie takým absurdným stihomamským štýlom, ktorý dnes používa premiér. Z jeho pohľadu pragmatické, ale inak proti našej civilizácii.

Podcenená udalosť 

Schopnosť efektívnej rusko-francúzskej spoločnej operatívy v Sýrii. Možno ide len o dočasné gesto, ale ak by sa ukázalo, že to bude znamenať nejakú formu dlhodobejšej neformálnej aliancie, alebo aspoň prelomenia ľadov medzi Ruskom a Západom, tak je to dnes podcenená udalosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prípad Biľakovej busty

Slovensko

Teraz najčítanejšie