Denník N

Heger navrhol za ministra spravodlivosti Karasa, ktorý nechcel rušiť paragraf 363

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Viliam Karas je predsedom advokátskej komory. Zastal sa generálneho prokurátora pri používaní paragrafu 363 a kritizuje novelu Trestného poriadku, ktorú predložila Mária Kolíková. Tá sa teraz bojí, ako reforma justície dopadne.

Kandidátom na ministra spravodlivosti je predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas, ktorý v prebiehajúcej diskusii o tom, ako majú fungovať bezpečnostné zložky, stojí na strane generálneho prokurátora a paragrafu 363. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) predložil Karasovu nomináciu prezidentke Zuzane Čaputovej.

OĽaNO najprv navrhovalo súčasného predsedu súdnej rady Jána Mazáka a dnes už bývalého sudcu Ľudovíta Bradáča. Predseda Sme rodina Boris Kollár ich zablokoval a namiesto nich ponúkol Karasa. Predseda OĽaNO Igor Matovič v relácii Na telo však povedal, že Karas nie je kandidátom Borisa Kollára. „Meno Karas padlo od jedného z kandidátov, s ktorým sme sa rozprávali. To meno navrhol človek, ktorého my sme chceli za ministra spravodlivosti,“ povedal predseda OĽaNO.

„Ak sa ministrom spravodlivosti stane predseda SAK, mám vážne obavy o pokračovanie reforiem a posilňovanie antikorupčnej legislatívy, napríklad úpravu paragrafu 363 Trestného poriadku,“ zareagovala na túto nomináciu riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Advokátska komora sa podľa nej nielenže nedokázala dostatočne vyrovnať s ľuďmi z vlastných radov podozrivými z korupcie, „ale často sa ich alibisticky zastávala“. „A to aj predseda SAK, ktorý sa okrem iného v jednom z rozhovorov vyjadril, že tresty za korupciu považuje za vysoké,“ pripomína Petková.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Viliam Karas

Slovensko

Teraz najčítanejšie