Denník N

Mimoriadny víkendový vývoj bojov (199. deň): Rusi utiekli

Opustená ruská technika. Foto - Generálny štáb ukrajinskej armády
Opustená ruská technika. Foto – Generálny štáb ukrajinskej armády

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ako vyzerá kolaps ruskej armády.
  • Kam sa dostali Ukrajinci a kde sú ešte Rusi.
  • Putinov režim zomrie na klamstvá.
  • Moskva slzám neverí(?)
  • Fiasko ruského letectva musí mať hlboké príčiny.
  • Historické okienko – Operácia Fredericus z roku 1942 takmer ako cez kopirák.
  • Mapy dňa – ako vyzerá iziumske bojisko podľa rôznych zdrojov.
  • Videá dňa – prvé zábery z Iziumu; zostrelený ruský bombardér; ruská armáda prehráva, Moskva sa zabáva; neuveriteľná demagógia ruského ministerstva obrany; opustená rota ruských tankov.

Vzhľadom na mimoriadne udalosti tentoraz vychádza vývoj bojov aj počas víkendu. Prináša zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za sobotu 10. septembra a ráno 11. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

„Deokupácia“ postupuje dobre. „Deokupácia Ukrajiny pokračuje. Počas predchádzajúcich dní sa podarilo spod ruskej okupácie oslobodiť približne dvetisíc kilometrov štvorcových územia Ukrajiny. Naše jednotky vstúpili do Kupianska, pokračuje oslobodzovanie obcí v Kupianskom a Iziumskom okrese Charkivskej oblasti,” napísal ukrajinský generálny štáb dnes ráno o 6.23 vo svojej pravidelnej každodennej správe.

Výraz deokupácia je zjavným ironizovaním ruských tvrdení o demilitarizácii a denacifikácii Ukrajiny. Príliv sa obracia.

Komentár ukrajinskej armády je napriek tomu tradične konzervatívny a veľkosť ukrajinského víťazstva v tejto bitke nevyjadruje dostatočne, pretože napríklad vôbec nespomína fakt, že ukrajinskí vojaci už v sobotu vstúpili aj do Iziumu (neznamená to, že ho mali aj celý pod kontrolou).

V informačnom priestore zároveň lietajú prehnané a nepravdivé správy o tom, kam všade už Ukrajinci postúpili. Nedá sa vylúčiť, že časť z nich šíria úmyselne Ukrajinci v rámci psychologických operácií, aby v ruskom tyle a v ruskej spoločnosti rozsievali paniku. Neexistujú na to dôkazy, ale panika sa naozaj úspešne šíri.

Táto časť vývoja bojov sa pokúsi aspoň približne načrtnúť pomocou rôznych máp, videí a fotografií z miest bojov, čo sa už určite podarilo, čo ešte nie je potvrdené a čo nie je pravda.

Situácia sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie