Denník N

Ukrajinci odviedli pozornosť, úspech Charkivského manévru sa však skrýva inde, hovoria analytici

Ukrajinskí vojaci na Donbase. Foto - TASR/AP
Ukrajinskí vojaci na Donbase. Foto – TASR/AP

Rusi budú musieť posilniť rozvrátenú morálku vo svojich silách. Ukrajinci už tušia, čo by mohlo nasledovať.

Vyhlásenia ukrajinskej strany o ofenzíve južným smerom boli pascou, do ktorej padla ruská armáda. Nechala svoje jednotky na severovýchode bez zásoby a izolované.

Taká je interpretácia úspešného takzvaného Charkivského manévru podľa prezidentovho poradcu Olexija Arestovyča.

Ako povedal v relácii Fejgin Live, nepriateľské jednotky očakávali veľkú ofenzívu na juhu, kam preskupili svoje sily, a tak následne umožnili Ukrajincom podniknúť šokujúco hladký nástup, ktorý miestami posunul front až o 70 kilometrov.  Niečo, čo na začiatku invázie Rusom trvalo týždne, podnikli za niekoľko dní.

Od začiatku septembra podľa náčelníka ukrajinského generálneho štábu Valerija Zalužného oslobodili vyše 3-tisíc štvorcových kilometrov v Charkivskej oblasti. Povedal to v nedeľu, presne 200 dní, odkedy Vladimir Putin spustil totálnu vojnu proti Ukrajine.

Ukrajincom sa za 72 hodín podarilo vytlačiť Rusov až za rieku Oskil.

Ukrajinský trik by sám osebe nestačil

„Bola to veľká špeciálna dezinformačná kampaň,“ povedal pre denník The Guardian aj Taras Berezovec. Bývalý poradca národnej bezpečnostnej rady, ktorý je teraz hovorcom elitnej jednotky Bohun, tiež tvrdí, že Rusi očakávali niečo veľké na juhu, kam sa presunuli aj so svojou technikou.

Lenže k veľkej ofenzíve nakoniec došlo v Charkivskej oblasti na severe, kde to najmenej čakali. To spôsobilo paniku a urýchlený útek.

Posledné týždne sa skutočne Ukrajincom podarilo zaviesť totálne informačné embargo na vývoj na bojisku. Priestor dostali iba špekulácie vojenských analytikov.

Masívnu ukrajinskú protiofenzívu však vojenský analytik Vladimír Bednár interpretuje inak než ako úspešnú dezinformačnú kampaň.

„Ukrajinská strana

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie