Denník N

Bieloruský denník: Prestíž učiteľov v Bielorusku položili klamstvá o volebných výsledkoch

Ilustračné foto – Pixabay/geralt
Ilustračné foto – Pixabay/geralt

Ako sa zmenil vzťah bieloruských žiakov a rodičov k učiteľom.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

O bieloruskej škole ako súčasti ideologického systému ste sa mohli dozvedieť už približne pred rokom v jednom z mojich denníkov. Tu učia poslúchať a skláňať hlavu nielen deti, ale aj dospelých. Deti – prísnym systémom kontroly, hodinami ideológie 1. septembra a nútenou účasťou na štátnych podujatiach. Učiteľov – ponižovaním a systémom, v ktorom o ničom nerozhodujú. Rodičov zas vyhrážkami, vydieraním a vyvíjaním tlaku na ich deti.

V momente, keď chodíte do bieloruskej školy, sa vám niektoré veci nezdajú byť také zlé. No a čo je na tom, že celú triedu prinútime predplatiť si niekoľko vládnych novín? Je to lacné a jednoduché. Čo je na tom zlé, keď musíte pravidelne chodiť niekam: či už zbierať lístie, alebo zemiaky na poliach, prípadne oslavovať štátne sviatky? Máte pestrý program!

Avšak celkovo je to systém, ktorý každého, kto sa v ňom nachádza, priúča k poslušnosti.

Sociálna zmluva

Volebné podvody v Bielorusku nie sú novinkou, ktorá sa objavila až v roku 2020. Učitelia, ako aj iní štátni zamestnanci, sú do volebných podvodov zapletení už roky. V prezidentských aj parlamentných voľbách dochádzalo k podvodom. Niekedy viac, niekedy menej.

Členovia volebných komisií vždy museli zabezpečiť požadovaný výsledok. Keď sa výsledky skutočného hlasovania zhodovali s tým, čo sa žiadalo „zhora“, mali čisté svedomie. Ak sa vyžadovalo pripočítať nejaké percento pre „krajšie číslo“ (ale výsledok to neovplyvnilo) – nebolo na tom nič trestné, však? Kto si v škole neopravoval známky. Ani to nikto nevidí.

V roku 2020 sa však klamstvá odhalili. Bielorusi z celej krajiny prišli do škôl a videli, že ich oklamali. Niektorí videli svojich školských učiteľov a riaditeľov vo volebných komisiách – čo vyvolalo ešte väčšie pobúrenie. Ľudia, na ktorých sa len včera pozerali s rešpektom, 9. augusta 2020 nehorázne klamali a väčšina Bielorusov to videla.

Týmto momentom sa narušila sociálna zmluva medzi rodičmi a deťmi na jednej strane a učiteľmi na druhej. Bielorusi a Bielorusky už nechcú, aby ich deti učili falšovatelia. Aktívnejší rodičia vedú „studenú vojnu“ s riaditeľmi škôl namočenými do volebných podvodov: píšu sťažnosti, hľadajú nedostatky v ich práci, usilujú sa o zmenu vedenia.

Nie vždy to funguje – systém sa totiž budoval dlhé roky. Ale nebude to také ako predtým. Len čo budú mať rodičia reálnu možnosť ovplyvniť školy, falšovateľom sa právne pripomenú ich zločiny.

Sú všetci učitelia falšovatelia?

Samozrejme, že nie. Ale keďže vo volebných komisiách bolo veľa učiteľov a obrovské množstvo volebných miestností bolo v školách a gymnáziách, vznikla tak výrazná asociácia.

Okrem toho sa neraz stávalo, že falšovali nie učitelia (tí počítali poctivo), ale len riaditelia z postu predsedov komisií – tí zapisovali údaje do záverečného protokolu.

A časté boli aj prípady, keď komisie zložené z učiteľov 9. augusta poctivo počítali hlasy – a v takýchto volebných okrskoch Svetlana Cihanovská zvíťazila. Zaujímavé je, že Lukašenkov režim takýchto poctivých učiteľov nijako nepotrestal. Bieloruský spravodajský portál Zerkalo (bývalý TUT.BY) si podľa informácií z otvorených zdrojov selektívne overil, čo sa stalo s členmi a členkami komisií, v ktorých zvíťazila Cichanovská. Výsledok sa zdá byť prekvapujúci: ak aj došlo k prepusteniu za reálne počítanie hlasov, sú to len ojedinelé prípady.

Lukašenko vo všetkých školách

Samozrejme, Lukašenkov režim si chce Bielorusov a Bielorusky podriadiť už od útleho detstva. Preto sú školy čoraz viac ideologizované, z učebníc dejepisu sa odstraňujú nepohodlné fakty a o udalostiach z roku 2020 sa nehovorí ako o masových pokojných protestoch proti falšovaniu a násiliu zo strany Lukašenkovho režimu. Tam je to inak: zlý kolektívny Západ prinútil chudákov Bielorusov, aby sa so zbraňami vrhli na odvážnych policajtov a podobne.

1. septembra 2022 sa Alexandr Lukašenko, ktorý prehral voľby, rozhodol zorganizovať prvú vyučovaciu hodinu pre všetkých žiakov 10. a 11. ročníka. Ide o hodinu dejepisu na tému „Historická pamäť – cesta do budúcnosti“. Podľa Lukašenkovej tlačovej služby je táto hodina pre všetky školy v krajine jednotná a povinná.

Predtým to tak nebolo: zvyčajne sa programy prvých hodín takisto posielali „zhora“ z ministerstva školstva, ale bolo to skôr odporúčanie.

Budúcnosť bieloruského školstva

Je zrejmé, že v bieloruskom školstve sa za vlády Alexandra Lukašenka nič nezmení. Po víťazstve nad diktatúrou však bude potrebné zmeniť bieloruský vzdelávací systém, a to nielen školský. Netreba sa ani snažiť vychovávať poslušných občanov, ktorých hlavnou kompetenciou je poslúchať a „správne“ hlasovať vo voľbách. Mladým Bielorusom a Bieloruskám treba pomôcť nájsť a odhaliť ich potenciál. Rád by som veril, že vzdelávací systém v novom Bielorusku sa zameria práve na tento cieľ.

***

Na konci leta 2022 je v Bielorusku už 1308 politických väzňov a to sú len tí, ktorých oficiálne označili za politických väzňov ochrancovia ľudských práv. Počet väzňov sa každým dňom zvyšuje.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie