Denník N

Rozpačitý záver v Monze otvoril staré rany. Odštartoval neposlušný apendix jednu kariéru v F1?

Na snímke holandský pilot formuly 1 Max Verstappen z tímu Red Bull strieka šampanské na pódiu po víťazstve vo Veľkej cene Talianska F1 na okruhu v Monze 11. septembra 2022. FOTO TASR/AP
Na snímke holandský pilot formuly 1 Max Verstappen z tímu Red Bull strieka šampanské na pódiu po víťazstve vo Veľkej cene Talianska F1 na okruhu v Monze 11. septembra 2022. FOTO TASR/AP

Veľkú cenu Talianska navštívilo počas víkendu 337-tisíc fanúšikov z celého sveta. Veľkú väčšinu tvorili fanúšikovia domáceho Ferrari, ktoré počas podujatia oslavovalo 75 rokov od prvého vyrobeného auta tejto značky. Aby toho nebolo málo, sté výročie oslavoval aj samotný okruh v Monze.

V garáži Ferrari sa to len hmýrilo známymi tvárami a osobnosťami. Necelú hodinu pred štartom zavítal do garáže Scuderie taliansky prezident Sergio Mattarella, na ktorého sa kamery sústredili aj počas minúty ticha za zosnulú britskú kráľovnú Alžbetu II.

 

Všetko bolo pripravené na štart a preteky prebiehali vcelku pokojne, pričom to vyzeralo na jasnú záležitosť obhajcu titulu. Prišlo však 47. kolo, porucha, výjazd bezpečnostného vozidla a následná procedúra, ktorá viedla k antiklimaxu.

Nedeľné popoludnie v Taliansku otvorilo „rany“, ktoré sa F1 snažila po vlaňajšom finále v Abú Zabí definitívne zaceliť. Koniec pretekov ukázal, čo sa môže stať, ak sa dodržia aktuálne platné pravidlá. Jestvuje však lepšie riešenie?

V tomto texte sa dozviete:

  • že Verstappenova víťazná séria pokračuje,
  • aká „kliatba“ visí nad víťazmi v Monze,
  • že Ferrari doma obstálo so cťou,
  • že ľudia bučia, aj keď sa pravidlá dodržiavajú,
  • čo môže spôsobiť neposlušný apendix.

Áno, áno, Verstappen…

Max Verstappen si zo súperov robí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boxová ulička

Formula 1

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie