Denník N

Skúma online zoznamovanie: Miesto a spôsob zoznámenia nemajú veľký vplyv na to, aký vzťah bude. Rozhodujú iné veci

Marketa Šetinová. Foto - archív M. Šetinovej
Marketa Šetinová. Foto – archív M. Šetinovej

V septembri oslávila jedna z najpoužívanejších zoznamovacích aplikácií Tinder desať rokov. Za ten čas spôsobila podľa psychoterapeutky a sociologičky Markéty Šetinovej revolúciu v online zoznamovaní aj zoznamovaní všeobecne a odstránila z neho stigmu.

V rozhovore sa okrem toho dočítate:

  • v čom bol Tinder revolučnou zoznamovacou aplikáciou,
  • prečo je online zoznamovanie ešte stále stigmatizované,
  • ako by mal vyzerať dobrý profil na zoznamovacej aplikácii,
  • prečo je dobré iniciovať stretnutie mimo internetu čo najskôr,
  • ako premenila pandémia zoznamovanie aj rozchody.

Ako Tinder za desať rokov svojej existencie premenil online zoznamovanie? 

Nič nezmenilo online zoznamovanie tak zásadne ako Tinder. Pracujem najmä s mladými ľuďmi, ktorí majú 25 až 35 rokov, a keď sa ich spýtam, akú zoznamku používajú, v 90 percentách je to Tinder.

Vznikol v čase, keď sa čoraz väčšia časť online sveta začínala preklápať do smartfónov. Tinder bol prvá výrazná zoznamka určená pre smartfóny, ktorá spravila zo zoznamovania hru. Začali ju tak používať ľudia, ktorí by zrejme na žiadnu inú zoznamku nezavítali.

Ako Tinder v skratke funguje:

  • aplikácia používateľovi na základe zvolených parametrov ukazuje jednotlivé profily ľudí, s ktorými by sa mohol zoznámiť,
  • ak sa vám osoba páči, posuniete, teda swipnete ju doprava. Ak sa vám nepáči, posuniete ju doľava. Pokiaľ vás daný človek swipol tiež doprava, máte match a môžete cez chat v aplikácii kontaktovať jeden druhého.

Čo ovplyvnilo, že si Tinder vybrali aj ľudia, ktorí by si predtým účet na zoznamke nezaložili? 

Koncom deväťdesiatych rokov používali online zoznamky hlavne LGBT ľudia. Ako menšine im online zoznamovanie umožnilo ľahšie identifikovať, kto patrí do ich skupiny. Neskôr ho začali používať ďalší ľudia s obmedzenejším zoznamovacím trhom, napríklad ľudia vo vyššom strednom veku, po rozvode alebo z menších miest.

Koncom deväťdesiatych rokov bolo online zoznamovanie veľmi stigmatizované. Bežne sa stávalo, že páry, ktoré sa zoznámili online, si vymýšľali príbehy o tom, ako sa stretli. Tinder odstránil z online zoznamovania túto stigmu a zoznamovanie bola zrazu „cool“ vec. Začali ho používať mladí ľudia, ktorí o tradičných zoznamkách predtým neuvažovali.

Je online zoznamovanie stále stigmatizované? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie