Denník N

Tanky, radary či raketomety, všetko je ruské. Čím bojujú proti Ukrajine?

Foto - Bellingcat
Foto – Bellingcat

V spolupráci s českým vojenským analytikom Lukášom Visingrom sme urobili prehľad výzbroje proruských separatistov, ktorá by mohla pochádzať z armády Ruskej federácie.

„Keby nebolo západných sankcií, ruská armáda by už bola v Odese,” vyhlásil ruský opozičný bloger Alexej Navaľnyj v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde.  Sankcie fungujú aj podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Napriek nim však podľa ukrajinskej vlády na východ z Ruska prúdia vojaci aj armádna technika. Po vojenskej okupácii Krymu a jeho následnej anexii sú ruskí vojaci aj armádna technika medzi proruskými separatistami na Donbase podľa novinárov, pozorovateľov OBSE či generálov NATO.

Najväčšiu inváziu spozorovalo NATO vlani v lete, keď sa Kyjevu začalo dariť znovu získavať okupované mestá. V januári, keď sa rozpútali tvrdé boje o zničené letisko v Donecku, podľa ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka prenikol na východ krajiny masívny armádny konvoj plný vojakov a ťažkej vojenskej techniky.

„Ukrajina aj medzinárodné spoločenstvo má nespochybniteľné dôkazy o presune živej sily aj techniky z Ruskej federácie,” povedal premiér Jaceňuk podľa ukrajinského servera Zerkalo nedele na tlačovej konferencii.

Spozorovaná vojenská technika podľa neho môže patriť len ruskej armáde. Okrem iného  majú v rámci nej byť podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky tanky, raketové systémy Grad, Smerč či Buk a obrnené vozidlá pohraničnej ruskej armády.

Moskva obvinenia odmietla. „Je to absolútny nezmysel či halucinácie,“ citovala agentúra Bloomberg hovorcu ruského ministra obrany Igora Konašenkova.

S českým vojenským expertom Lukášom Visingrom sme sa pokúsili o analýzu a prehľad zbraní ruskej armády, ktoré sa podľa Kyjeva objavili na teritóriu ovládanom proruskými separatistami.

Obrnené bojové vozidlá BPM-97

Koncom roka sa podľa magazínu Interpreter, novinárov aj svedkov na sociálnych sieťach objavili informácie, že separatisti dostali z Ruska novú dodávku obrnených vojnových vozidiel BPM-97 (Bojevaja pograničnaja mašina), ktorú využíva ruská pohraničná stráž, spadajúca pod tajnú službu FSB.

Video z vojenského cvičenia pod hlavičkou Luhanskej ľudovej republiky:

https://www.youtube.com/watch?v=twlrxSuzIcc#t=42

 

Fotografia obrneného vozidla na sociálnych sieťach:

https://twitter.com/LUGANSK_TODAY/status/551066058954919936/photo/1

„Obrnené vozidlo známe aj ako KAMAZ-43269 pochádza jednoznačne z Ruska. Ide o modernizovaný variant, označovaný ako Dozor-N. Pod podobným menom Dozor vyrába iné obrnené vozidlo aj Ukrajina, s tým ruským však nemá nič spoločné,” hovorí Visingr. Rusi sa podľa neho ani neobťažovali zmeniť maskovací náter. „Takže má úplne zhodnú podobu ako na ruskej vojnovej prehliadke,” dodáva.

Vojenský analytik Joseph Dempsey z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS), ktorý sa špecializuje na kontrolu zbraní, zase na Twitteri ukázal ďalšieho „obrnenca”, GAZ-3937 Vodnik. Toho podľa Visingra využíva iba ruská armáda.

Raketové systémy Grad a Smerč

Oba systémy sú delostrelecké raketomety na podvozkoch nákladných vozidiel. Podľa Visingra sú aj vo výzbroji ukrajinskej armády, takže za priamy dôkaz zbraní z Ruska sa považovať nedajú. Ukrajinská vláda tvrdí, že to boli práve grady, ktoré minulý týždeň vystrelili z územia kontrolovaného rebelmi pri meste Volnovacha na autobus, kde zomrelo 13 ľudí.

Protilietadlové rakety: Buk, Osa, Tor a Pancir

„Všetky boli zaznamenané na územiach pod kontrolou separatistov. Prvé tri vlastní aj ukrajinská armáda, kým Pancir má len Rusko a niekoľko exotických zahraničných užívateľov,” rozpráva Visingr.

V prípade prvých troch sa dá s istou mierou pochybnosti argumentovať, že môžu pochádzať od ukrajinskej armády. Hoci podľa českého experta ich majú toľko, že všetko sa tak vysvetliť nedá a z Ruska niečo asi naozaj prišlo. „Sám komplex Pancir je však nesporný dôkaz, že Rusko tam skutočne posiela svoje moderné zbrane,” dodáva Visingr.

Priamo fotografia odhaleného Panciru chýba. Zatiaľ sa podľa Visingra našli zvyšky vypustenej rakety a údajne bolo zaznamenané vysielanie jeho rádiolokátora.

O raketovom systéme BUK sa veľa hovorilo aj v súvislosti so zostrelením malajzijského boeingu MH-17 na východe Ukrainy nad územím, ktoré kontrolovali proruskí rebeli. Najdetailnejšiu správu o okolnostiach jeho vlaňajšieho tragického konca zverejnil nemecký novinársky investigatívny startup CORRECT!V v spolupráci s týždenníkom Spiegel.

Podľa nich lietadlo zostrelil BUK, ktorý obsluhovala 53. ruská brigáda. „Sme si tým veľmi istí,“ povedal pre Denník N šéfredaktor CORRECT!V David Schraven. „Skutočnými dôkazmi sú fotografie a videá svedkov, ktoré dokazujú pohyb BUK-u, najmä tie z Luhanska, kde systému chýba jedna raketa, je to smoking gun,“ dodáva Schraven.

TOS-1 Buratino

Začiatkom roku začala ukrajinská armáda tvrdiť, že na území separatistov sa objavil „raketový plameňomeť” Buratino.

„Ide o raketomet strieľajúci zvláštne rakety s takzvanou termobarickou hlavicou, ktoré majú mimoriadne silný trhavý a zápalný účinok,” hovorí Visingr. Ukrajinská armáda ich podľa neho nikdy nemala, a keby sa preukázalo, že ich majú separatisti, bol by to silný priamy dôkaz.

Fotografia prichyteného „ruského Pinocchia” na Donbase sa však  zatiaľ na serióznych zdrojoch neobjavila.

Ruský armádny kanál o Buratinovi:

Komplexy Točka-U

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksandr Turčynov podľa servera Zerkalo nedele vyhlásil, že rebeli majú k dispozícii štyri komplexy Točka-U.

„Je to balistická raketa krátkeho doletu, ktorú vlastní aj armáda Ukrajiny a zrejme ju aj použila v boji proti separatistom o letisko,” hovorí Visingr.

Guľomet PKP Pečeneg

Poukazovať na prítomnosť ruských zbraní na Donbase sa snaží aj britská amabasáda v Kyjeve. Jedným z dôkazov na Twitteri ukázala moderný ruský guľomet PKP Pečeneg.

„Oficiálne ho má len Rusko, Kazachstan a Kirgizsko, takže by mohol byť ďalším dôkazom. Vo výzbroji separatistov sa objavili aj ďalšie typy ručných a pechotných zbraní, ktoré zaručene nepochádzajú od ukrajinskej armády, pretože ich nikdy nevlastnila,” hovorí Visingr. Ako príklad uvádza snajperské pušky ASVK a VSS Vintorez či protitankové rakety Kornet.

„V prípade ručných a pechotných zbraní by som však bol opatrnejší a nepovažoval by som ich, na rozdiel od obrnených vozidiel či raketových systémov, za jednoznačný nesporný dôkaz ruských dodávok. Predsa len platí, že na čiernom trhu sa dá zohnať všeličo,” dodáva český expert.

Tanky T-72BM a T-72B3

Domáci aj zahraniční novinári boli svedkami pohybu tankov typu T-72BM a T-72B3. Upozornila na ne aj britská ambasáda v Kyjeve na Twitteri v snahe kontrovať propagande Kremľa, ktorý tvrdí, že separatistov nevyzbrojuje.

V prípade oboch tankov ide podľa Visingra o verzie, ktoré má vo výzbroji výhradne Rusko. „Prvý sa vyznačuje novým dynamickým pancierom typu Kontakt-5, druhý má aj nový tepelný senzor na veži,” rozpráva Visingr.  Hovoril o nich aj v analýze českého servera idnes.cz.

Obrnené transportéry BTR-82AM a pozemné radary 1L271 Aisťonok (pechotný) a 1RL239 Rys (mobilný)

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie viacerých obrnených transportérov či radarov z územia ovládaného separatistami. Niekedy stačilo pozorne sledovať spravodajstvo ruských televízií z vojny na Donbase.

Podľa Visingra v týchto prípadoch výzbroj proruských separatistov veľmi pravdepodobne pochádzala z toho istého zdroja – z Ruska.

Ruskí vojaci na Donbase  a ich arzenál

Podľa ukrajinskej vlády v posledných dňoch preniklo na východ Ukrajiny až osemsto ruských vojakov. Tajomník národnej rady bezpečnosti Turčynov ešte predtým odhadol počet bojovníkov – separatistov na 36-tisíc, z toho asi 8500 má byť vojakov Ruskej federácie, ktorí majú 542 tankov, 990 ďalších obrnených vozidiel, 694 delostreleckých zbraní či 57 protilietadlových komplexov.

„Úprimne povedané, všetky tieto čísla mi pripadajú podozrivé už len preto, že sú tak krásne presné. Ako to môžu tak exaktne vedieť?” pýta sa vojenský expert Visingr.

Záver: Dôkazy sú, nie všetko sa dá overiť

O tom, že medzi proruskými separatistami sa objavila ruská armádna technika, nepochybuje ani vojenský analytik Visingr, hoci nie všetko, čo tvrdí Kyjev, sa dá overiť a musí platiť.

„Jednoznačnými dôkazmi dodávok ruských zbraní na Ukrajinu sú tanky T-72BM a T-72B3, obrnené transportéry BTR-82AM, obrnené automobily BPM-97 a GAZ-3937, protilietadlový komplex Pancir, radary 1L271 Aisťonok a 1RL239 Rys,” uzatvára analýzu Denníka N vojenský analytik Visingr.

 

Ako sme postupovali

Najskôr sme spravili rešerš dôveryhodných svetových či ukrajinských zdrojov, ktoré sa venovali téme ruských zbraní na území ovládanom proruskými separatistami. Niektoré len citovali predstaviteľov ukrajinskej vlády, ktorí sa odvolávali na informácie z rozviedky, iné monitorovali zábery ruskej televízie či rebelov na sociálnych sieťach a niektoré prinášali priamo fotografie ruskej výzbroje na  východe Ukrajiny. Podľa toho sme spísali zoznam zbraní, ktoré sa mali objaviť medzi separatistami, a zanalyzovali, či ich separatisti nemohli mať napríklad ako trofej od ukrajinskej armády, ako sa to viackrát v minulosti stalo, respektíve zo základne na okupovanom Kryme. Odkazy z Twittera slúžia skôr na ilustráciu a nie sú dôkazovým materiálom. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie