Denník N

Vývoj bojov (200. deň): Aké možnosti má Putin, aby zachránil seba a ruskú vojnu na Ukrajine

Ukrajinské tanky. Foto - Ministerstvo obrany Ukrajiny
Ukrajinské tanky. Foto – Ministerstvo obrany Ukrajiny

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Kam až postúpila ukrajinská armáda a čo asi bude nasledovať.
  • Aké sú hypotetické alternatívy ďalšieho vývoja v Rusku.
  • Klebety a možné psychologické hry na južnom smere.
  • Zelenského churchillovský odkaz Putinovi po útoku na elektráreň.
  • Mapy dňa – kam sa posunul front.
  • Videá dňa – diskusia v ruskej televízii, ktorá by ešte pred týždňom bola sci-fi; naozaj veľká smola, dostať ruský pas tri dni pred príchodom ukrajinskej armády; prečo sú ruské výsadkové vozidlá pascou pre svoje posádky; neúspešný ukrajinský útok na Pisky; ako sa raketomety používajú na zhadzovanie letákov.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 11. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Kam až postúpila ukrajinská armáda a čo asi bude nasledovať. Ruská armáda utrpela ponižujúcu porážku, ktorá veľmi zmenila náladu v celej krajine (veľmi výpovedná ukážka je vo videách dňa). Aké má teraz Putin možnosti a kam až Ukrajina počas úspešnej ofenzívy postúpila?

Krátko po zverejnení včerajšieho vývoja bojov ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že sa sťahuje z celej Charkivskej oblasti. Uznalo tým fakt, že ukrajinský útok nemá čím zastaviť, a radšej, než by nechalo svoje jednotky zničiť, ich ušetrilo pre ďalšie boje. Na ústupe však prišli o veľkú časť techniky, preto bude trvať dlhšie, kým budú zachránení vojaci bojaschopní.

Nová frontová línia vedie pozdĺž rieky Oskil, ktorá je severným prítokom známejšej rieky Siverskyj Donec. Napriek tvrdeniam o ukrajinskom postupe ďalej na východ od tejto línie zatiaľ chýbajú dôkazy, že by sa to dialo. Bojuje sa o mesto Lyman, podľa niektorých správ sa ho dnes podarilo oslobodiť. Rovnaká nepotvrdená správa vyšla o neďalekej Kreminnej. Za ňou je už Rubižne a po ňom Sjevjerodoneck. Všetko mestá, ktoré Rusi získavali týždne. V tejto chvíli sa však nedá jedno ani druhé potvrdiť. Isté je, že ukrajinská armáda oslobodila Sviatohirsk na opačnej strane Lymanu v smere na Izium. Dokazujú to videá a fotografie priamo z mesta.

Nedá sa vylúčiť, že Ukrajinci by úspech pri Lymane využili a skúsili postupovať ďalej do Luhanskej oblasti, ale vyššie na sever sa pravdepodobnejšie zastavia na Oskile, prípadne si na ňom vybudujú predmostie. Niektoré čelné jednotky (hoci nie tie pri Lymane) prekonali aj sto kilometrov a ušli svojmu zásobovaniu. Keby si Ukrajinci nedali prestávku, mohli by sa vystaviť riziku, že síce ešte postúpia, ale niekde zostanú bez paliva a munície. V takom prípade by sa mohla situácia otočiť.

Aj bez ďalšieho postupu dosiahli už teraz Ukrajinci obrovské víťazstvo. Okrem oslobodenia tisícov štvorcových kilometrov územia a veľkého počtu obcí zatlačili ruskú armádu na jej územie a úplne dostali Charkiv z dosahu ruského delostrelectva, ale čo je hlavné, ukrajinská armáda zachránila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie