Denník N

Ich vzorom je Orbánovo Maďarsko a krajina bez prisťahovalcov. Bude Švédsku vládnuť strana s neonacistickými koreňmi? 

Líder krajne pravicovej strany Švédskych demokratov Jimmie Åkesson sa teší z historického úspechu strany. Prvýkrát vo voľbách získala druhý najväčší počet hlasov. Foto - TASR/AP
Líder krajne pravicovej strany Švédskych demokratov Jimmie Åkesson sa teší z historického úspechu strany. Prvýkrát vo voľbách získala druhý najväčší počet hlasov. Foto – TASR/AP

Švédski demokrati dosiahli ako druhá najsilnejšia strana vo voľbách výsledok snov, no zrejme budú chcieť zostať mimo vlády, hovorí slovenský politológ.

„Ak v stredu Švédski demokrati vyhrajú, je jasné, že mnohým Švédom nevadí, že volia rasistickú stranu, ktorá rozlišuje medzi Švédmi a Švédmi podľa ich farby pleti alebo mena. Napádajú aj mňa, a to som vo Švédsku vyrastal a žijem tu. Takú absurditu som predtým zažil len od skinheadov,“ hovorí o svojich obavách švédsky novinár Hynek Pallas, ktorý pochádza z českej disidentskej rodiny.

Počas víkendu zažilo tradične sociálnodemokratické Švédsko jeden z najväčších obratov vo voľbách. Za víťaznou Švédskou sociálno-demokratickou stranou skončili krajne pravicoví Švédski demokrati.

Výsledky volieb sú zatiaľ tesné. Takzvaný pravý blok, ktorého súčasťou sú aj extrémistickí Švédski demokrati, zatiaľ vyhráva o niekoľko desatín percent nad ľavým blokom.

Hoci výsledky volieb budú jasné až v stredu po sčítaní hlasov zo zahraničia, podľa politológov je viac-menej jasné, že voľby tesne vyhrá pravý blok s extrémistami uprostred, keďže ľavicové strany s centristami nemajú dostatok kresiel na vytvorenie vládnej väčšiny.

Ako je možné, že strana, ktorá pochádza z neonacistického hnutia, môže byť nielen súčasťou vládnej koalície, ale je aj druhou najsilnejšou stranou v krajine ako Švédsko? A aká bola jej cesta do politiky?

Zo zhromaždení skinheadov do parlamentných lavíc

Strana Švédskych demokratov vznikla koncom osemdesiatych rokov z neonacistického hnutia, ktoré si zakladalo na protiimigračných názoroch.

Neskôr sa strana v protiimigračnej rétorike krotila a v roku 2010 sa jej prvýkrát podarilo dostať do parlamentu, kde obsadila s takmer šiestimi percentami 20 kresiel. Zmierlivosť im však dlho nevydržala aj vzhľadom na to, že zo Švédska sa v posledných dvoch desaťročiach stala najviac multikultúrna škandinávska krajina.

Viac ako tretina švédskej populácie sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie