Denník N

Robert Fico a duch doby

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Protest 19. septembra má byť prieskumom nálady slovenskej verejnosti.

Slovensko malo smolu na politikov, ktorí si mysleli, že vedia, kam sa uberá svetový „duch doby“ (z nemeckého Zeitgeist). Vojtech Tuka sa uchádzal u Hitlera o to, aby zveril Slovensko do jeho rúk, lebo veril v svetovú budúcnosť nacizmu a Nemecka, Hitler si však vybral Jozefa Tisa, o ktorého vernosti nepochyboval.

Po nich nasledoval Gustáv Husák, ktorý sa u Brežneva uchádzal o to, aby zveril do jeho rúk okupované Československo, lebo veril vo svetovú budúcnosť komunizmu a Ruska.

Títo politici z malého národa si mysleli, že rozumejú svetovému duchu doby, ale najmä obdivovali živočíšnu dravosť mohutných diktatúr. V tomto obdive je ich nasledovníkom Robert Fico. Keď bol premiérom, uznával síce moc Ameriky aj Európskej únie, ale bol to len chladný rešpekt. Mocnosťou, ktorú vrúcne obdivoval, bolo vždy Rusko.

Teraz, keď zvoláva demonštráciu proti sankciám Európskej únie, verí v živočíšnu dravosť Ruska a slabosť Európy, keď hovorí: „Rusi budú v teple a najedení a my budeme mrznúť,“ lebo sankciami páchame „samovražednú misiu“.

Fico podľa vzoru Tisa a Husáka stavil na diktatúru, uchádza sa o Putinovu priazeň a horlivo presviedča svojich voličov, že budúcnosť patrí Rusku, lebo Rusi budú v teple a my budeme mrznúť.

Premenlivé nálady

Obhajcovia Ruska (a Číny), ktorých je v Európe dosť, stavili na „ducha doby“, ktorý vraj pracuje v prospech staronových ríší. Sú na vzostupe, plné živočíšnej a dravej energie, voči ktorej dekadentný Západ nemá šancu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie