Denník N

Vývoj bojov (201. deň): Prečo pred Ukrajincami utiekla 1. gardová tanková armáda

Prečo to nejde? Foto - Ukrajinský generálny štáb
Prečo to nejde? Foto – Ukrajinský generálny štáb

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vyčerpaj a potom udri. Ukrajinci natoľko oslabili prestížnu tankovú formáciu, že mohli proti nej viesť protiútok.
  • Ruské sily zrejme ustúpili aj z dôležitej obce v Chersonskej oblasti. 
  • Rusi po prvýkrát nasadili „kamikadze drony“, ktoré získali z Iránu. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 12. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ukrajinci si trúfli na ťažiskovú ruskú formáciu. Ukrajinský postup na severovýchode, pri ktorom v tejto chvíli nemáme overené informácie, či stále pokračuje alebo sa už vyčerpal, mal ďalší rozmer, o ktorom sa dozvedáme stále viac. Územia v Charkivskej oblasti a na Donbase, na ktorých oslobodzovanie sa Ukrajinci v posledných dňoch zamerali, dostala na starosť primárne 1. gardová tanková armáda.

Ako je už z jej názvu jasné, ide o obzvlášť dôležitú zložku ruskej armády – predstavuje hlavnú bojovú formáciu pozemných síl na západe Ruska. Práve proti nej viedli Ukrajinci svoj nečakaný protiútok, pri ktorom Rusov zahnali na niektorých miestach až o sto kilometrov od pôvodnej frontovej línie.

Ruský nacionalista a vojnový zločinec Igor Girkin dokonca v pondelok napísal, že nechýbalo veľa a Ukrajincom sa pri Iziume podarilo 1. tankovú armádu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie