Denník N

Poľsko Nemecku: Zaplaťte nám za druhú svetovú vojnu, aj za našich Židov, čo sme zabili

Poľská vládna strana sa v predvolebnom boji rozhodla vytiahnuť historické krivdy.

Poľsko tento mesiac predložilo Nemecku účet za straty, ktoré nacistická vláda a jej armáda spôsobili počas druhej svetovej vojny na jeho území. Na to určená poľská komisia ich vyčíslila na 1,3 bilióna eur.

Nemci napadli Poľsko ako prvú krajinu vo vojne, jeho ľudské, materiálne, spoločenské a generačné straty boli obrovské, čo je nespochybniteľný fakt. Spomeňne „len“ šesť miliónov poľských obetí na životoch či Varšavu zrovnanú so zemou.

Rovnako platí, že Poľsko sa v minulosti nároku na reparácie vzdalo, aj keď nie celkom dobrovoľne. V roku 1953 to bolo po nátlaku Sovietskeho zväzu, ktorý nechcel spory medzi svojimi východnými satelitmi, a tak Poliakom jednoducho nakázal, aby od východných Nemcov nič nepožadovali.

Poľsko podľa povojnových dohôd získalo pomerne veľké územie od Nemecka, hoci o veľký kus zase prišlo v prospech Sovietskeho zväzu.

Vláda zjednoteného Nemecka v 90. rokoch minulého storočia dala jasne najavo, že problém reparácií považuje za ukončený, a svoje zohralo aj to, že Poľsko sa uchádzalo o členstvo v Európskej únii a NATO, kde bol potrebný súhlas všetkých členských krajín, vrátane Nemecka.

Pred zhruba piatimi rokmi reparácie znovu vytiahli členovia konzervatívnej pravice zo strany Právo a spravodlivosť (PiS), čo vyvolalo veľa emócií. Teraz je téma znovu na stole a to z viacerých, dalo by sa povedať takmer výhradne vnútropolitických dôvodov.

Je tiež pokračovaním veľmi nepeknej poľskej politiky prekrúcania dejín tak, aby z Poliakov sňalo vinu za zločiny a neprávosti, ktoré spáchali. Inak by sa totiž nemohlo stať, že na zozname škôd v obciach, za ktoré Poliaci žiadajú odškodné, sú preukázateľne také, čo spáchali domáci.

A Poľsko sa za ne dokonca aj oficiálne ospravedlnilo. Pravda, za inej garnitúry.

Miešanie politiky a histórie

Ide napríklad o neslávne známy pogrom v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie