Denník N

Pohoda 2022: Andrea prezradila, čo sa skrýva za prípravami najväčšieho slovenského festivalu.

Stážistka Andrea Puchalíková pri práci na organizácii festivalu Pohoda 2022.
Stážistka Andrea Puchalíková pri práci na organizácii festivalu Pohoda 2022.

Ako jedna z najmladších členov tímu okolo Michala Kaščáka mala na starosti partnerov tohtoročnej Pohody. Čo nám o zákulisí festivalu prezradila šikovná Andrea?

Kultúra je jej blízka. Od útleho veku inklinovala k ľudovému tancu, spevu či hre na klavíri. Možno práve to boli prvé kroky, ktoré ju priviedli k spolupráci na produkcii festivalu s medzinárodným kultúrnym významom. Dvadsaťštyriročná Andrea je študentkou brnianskej Masarykovej univerzity, no po prednáškach by ste ju našli hlavne na koncertoch, v galériách alebo Národnom divadle Brno, kde spolupracuje aj na organizácii divadelných festivalov. „Cez leto funguje prevádzka divadla v prázdninovom režime, a práve preto som sa rozhodla, že by som aj počas leta rada pracovala na projekte spojenom s kultúrou. Ale možno z trochu inej oblasti, aby som rozšírila svoje skúsenosti,“ hovorí Andrea, ktorá pracovala v tíme Dominiky Horňákovej,
dlhoročnej riaditeľky partnerských vzťahov festivalu.

Stáž z programu Leto na Slovensku“ od Nadácie Slovenskej sporiteľne a neziskovej organizácie LEAF, ktorá priviedla Andreu na trenčianske letisko, trvala celkom 3 mesiace. Práce na festivale sa však začínali v nenápadnej kancelárii pár kilometrov od Bratislavy, vo Svätom Jure. „Moja pozícia bola Partnership koordinátorka. Festival Pohoda by sa bez podpory partnerov neuskutočnil, a preto musíte partnerov osloviť, komunikovať s nimi a dohadovať podmienky,“ hovorí Andrea. Zároveň dodáva, že starostlivosť o partnerov je dôležitá najmä preto, aby malo partnerstvo zmysel nielen pre festival a daného partnera, ale aj pre návštevníkov. Či už išlo o požiadavky ohľadom umiestnenia reklamných inštalácií v areáli, veľkosť stanu či zabezpečenie vody a elektriny, Andrea musela spolu s tímom vyriešiť žiadosť každého zo 104 partnerov tohtoročnej Pohody.

Z kancelárie na známu runway

Celoročne pracuje na prípravách festivalu „Core team“, ktorý by sme mohli označiť za mozog celej Pohody. Tvorí ho približne 15 ľudí, pričom každý z nich má na starosti inú organizačnú sféru. „Všetky časti sa vzájomne dopĺňajú a spolupracujú so sebou navzájom. Naša partnerská časť napríklad nemôže fungovať bez produkcie, pretože práve oni boli na konci dňa tí, ktorí nám postavili stan pre daného partnera, či zabezpečili iné technické požiadavky. Všetci vedia o všetkom,“ doplnila Andrea.

Tohtoročná Pohoda 2022.

Kancelária organizačného tímu sa na známe letisko presunula až začiatkom júla, pár dní pred tým, než festival privítal 30-tisícový dav návštevníkov. „Bývali sme priamo na letisku v penzióne, po areáli sme sa pohybovali na bicykloch. Charakter mojej práce sa s príchodom na festival príliš nezmenil. Zatiaľ čo kolegovia z produkcie boli v teréne, ja som bola takmer celý čas za počítačom a riešila e-maily a tabuľky. Tesne pred začiatkom festivalu som sa dostala do terénu aj ja. Kontrolovala som, kde v areáli sa nachádzajú jednotliví partneri, a či majú všetko, čo potrebujú,“ prezradila sympatická brunetka.

Kombinácia práce a zábavy

Rodáčka z východoslovenských Bartošoviec poznala predchádzajúce ročníky Pohody predovšetkým ako dobrovoľníčka či brigádnička. Zatiaľ čo v roku 2019 pomáhala na Pohode návštevníkom (bez nároku na honorár), v roku 2021 pracovala v stane jedného zo sponzorov festivalu. Koordinácia viac ako stovky partnerov bola preto pre ňu úplne novou skúsenosťou. Popri množstve práce si však počas festivalu dokázala nájsť čas aj na vybrané koncerty a priateľov. Najdôležitejšou vlastnosťou, ktorú potrebuje každý organizátor, je podľa Andrey flexibilita, zvládanie práce pod tlakom a schopnosť vedieť si poradiť s nečakaným problémom.

Aj keď sa pre návštevníkov končil festival posledným dňom programu, Andreina stáž pokračovala až do konca augusta. Posledný letný mesiac strávila vyhodnocovaním štatistík aktuálneho ročníka, ktoré pomáhajú organizátorom každoročne zlepšovať parametre Pohody. „Zaujímavou informáciou je celkový pokles vyprodukovaného odpadu skoro o štvrtinu. Vo všetkých typoch odpadov sme dosiahli lepšie triedenie, len pri plaste nie, čo sa dá zase pripisovať nášmu zálohovému systému, ktorý redukuje používanie jednorazových plastov v areáli. Peniaze z vyzbieraných zálohovaných PET fliaš a plechoviek smerovali na podporu iniciatívy Music Saves Ukraine,“ dodala Andrea.

Otec Pohody Michal Kaščák a študentka Andrea v centrále festivalu.

Jedinečná skúsenosť

Dostať sa do zabehnutého organizačného tímu nášho najväčšieho festivalu nie je jednoduché. Túto skutočnosť si uvedomuje aj Andrea: „Mala som asi šťastie, že som sa dostala k ponuke. Som rada, že som si to nenechala ujsť, lebo to bola skvelá skúsenosť.“ Kľúčom k stáži bola pozícia v neziskovej organizácii OZ Do Pohody, ktorú podporila Nadácia Slovenskej sporiteľne v spolupráci s organizáciou LEAF. „V rámci programu Leto na Slovensku sme oslovili naše partnerské neziskovky, aby otvorili na leto pozície pre stážistov a my sme im poskytli zdroje na ich mzdy. Vďaka tomu sa stovky mladých slovenských študentov, študujúcich na Slovensku aj v zahraničí, uchádzali o atraktívnu platenú letnú stáž v desiatkach zaujímavých organizácií,“ prezradila Barbara Henterová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne. Aj vďaka finančnej podpore neziskových organizácií tak môžu vznikať stáže, ktoré pomáhajú šikovným študentom v získavaní praktických skúseností a správnom nasmerovaní do ich kariérnej budúcnosti.

Budúcnosť na Slovensku

Pred rokom lákalo Andreu zostať po ukončení štúdia v zahraničí, dnes hovorí, že svoje budúce pôsobenie vidí skôr na Slovensku. K dôvodom patria nielen osobné záväzky a rodina, ale aj ambícia zlepšovať kultúru v domovskej krajine. „Išla by som do zahraničia nabrať skúsenosti, ale stále by tam bola chuť vrátiť sa a priniesť ich späť na Slovensko. Potrebujeme tu šikovných ľudí aj pre oblasť kultúry,“ dodala na záver rozhovoru Andrea.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Festival Pohoda

Slovensko

Teraz najčítanejšie