Denník N

Noví ministri hovorili, že sa Matoviča neboja. Prezidentka chápe, prečo SaS opustila vládu

Noví ministri Viliam Karas, Karel Hirman a Rastislav Káčer s premiérom Hegerom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Noví ministri Viliam Karas, Karel Hirman a Rastislav Káčer s premiérom Hegerom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zuzana Čaputová vymenovala nových ministrov, ktorí nahradia nominantov SaS. Premiérovi vyčítala, že stále neoznámil, kto povedie školstvo.

„Je kľúčová doba, myslím si, že uhnúť by bola zbabelosť, a myslím si, že najhoršia smrť je z oplašenia a strachu,“ odpovedal v utorok kariérny diplomat Rastislav Káčer novinárom krátko po svojom menovaní za nového ministra zahraničných vecí na otázku, či nepovažuje nástup do vlády po odchode strany SaS za samovražednú misiu.

Aj minister hospodárstva Karel Hirman a minister spravodlivosti Viliam Karas odpovedali, že v záujme krajiny prijali ponuku obsadiť vládny post, hoci v nej ostáva sedieť líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič, s ktorým už SaS Richarda Sulíka nevedela vládnuť a štvorkoalíciu preto opustila.

Nových členov svojej vlády predstavil premiér Eduard Heger na úrade vlády krátko po tom, ako ich vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová.

„To nie je politická samovražda, ideme bojovať za túto krajinu spoločne. Áno, bude to niečo stáť,“ vyhlásil Sulíkov nástupca v rezorte hospodárstva Hirman.

Ten hneď naznačil, že by sa chcel pri riešení energetickej krízy v dôsledku vojny na Ukrajine vydať českou cestou. Vláda tam v pondelok večera rozhodla o tom, že určí maximálne ceny elektriny a plynu pre maloodberateľov.

„Vidíme, že v Českej republike teraz prijali také systémové riešenie, ku ktorému sa pravdepodobne, možno s istotou budeme blížiť aj u nás,“ vyhlásil Hirman, ktorý je odborníkom na energetiku a roky o nej písal aj do Denníka N.

Karel Hirman v Prezidentskom paláci pri menovaní za ministra hospodárstva. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čaká sa, čo Karas urobí na spravodlivosti

Káčer oceňoval, ako si vo funkcii počíňal jeho predchodca Ivan Korčok, ktorého označil za priateľa. Do funkcie prichádza z postu veľvyslanca v Českej republike, na ktorý nastúpil po nástupe tejto vládnej koalície. Prezidentka aj premiér na novom šéfovi diplomacie oceňujú, že má jasné európske a transatlantické postoje, čo je kľúčové v čase, keď Vladimir Putin vedie vojnu na Ukrajine.

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas v utorok tvrdil, že chce súdnu reformu v podobe, v akej bola schválená za éry jeho predchodkyne Márie Kolíkovej. Jednoznačne však neprezradil, aký postoj zaujme k novele Trestného poriadku, ktorá je momentálne v pripomienkovom konaní a mala by aj zjednodušiť vyšetrovací proces polícii, s čím nesúhlasila Slovenská advokátska komora. Na jej čele doposiaľ stál práve Karas.

„Veci treba riešiť nie parciálne, keď padne strom, idem meniť zákon – treba ich meniť systémovo, po odbornej diskusii,“ hovoril k tomu Karas. V minulosti patril medzi odporcov úpravy kontroverzného paragrafu 363 Trestného poriadku.

A kto vlastne Karasa za ministra navrhol? Po tlačovej besede s Hegerom sa k tomu nevyjadril, s premiérom a novými kolegami sa ponáhľal na začiatok parlamentnej schôdze. V kuloároch sa spomína ako nominant Sme rodina.

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas na úrade vlády, kde ho predstavil premiér. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čaputová k Sulíkovmu odchodu

Prezidentka Čaputová sa v utorok v Prezidentskom paláci ešte pred prijatím nových ministrov prihovorila tým končiacim z SaS. „Vaše demisie sa mi neprijímali ľahko,“ povedala

Predsedu SaS Sulíka, ktorý opúšťa ministerstvo hospodárstva po sporoch s Matovičom, oslovila narážajúc na opakovanú kritiku lídra OĽaNO. „O vás, pán Sulík, je známe, čo ste neurobili a čo ste nenakúpili,“ povedala a po kratučkej pauze hneď doplnila, že sa mu napríklad podarilo na Slovensko dotiahnuť automobilku Volvo či diverzifikovať zdroje plynu – vrátane vytvorenia zásob plynu, ktoré patria medzi najvyššie v EÚ.

V príhovore Čaputová skonštatovala, že v politike platí pravidlo hľadať kompromis so svojimi partnermi do poslednej chvíle, a zvlášť to platí, ak sa nachádza krajina v kríze. „Rovnako je však zodpovednosťou a právom každého politika pomenovať aj moment, keď už dohoda nie je možná, pretože sám jej prestane veriť, a dohoda bez základnej dôvery v partnerov by už bola na škodu všetkým. Vy ste tento moment pomenovali a rozhodli sa z vlády odísť. Ja toto vaše rozhodnutie rešpektujem,“ hovorila Sulíkovi prezidentka.

SaS odišla z vlády, keď Matovič do 31. augusta neopustil post ministra financií.

Rastislava Káčera menovala prezidentka za šéfa diplomacie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšie nároky na Hegera po odchode SaS

Na predsedu SaS prezidentka apelovala, aby pomohli svojim nástupcom. „Pretože o nič menšie v tejto chvíli nejde, ako o to, previesť našu krajinu krízou a pomôcť ľuďom, ktorých kríza môže zraziť na kolená,“ podotkla Čaputová.

Hegera kritizovala, že jej ešte neoznámil, kto povedie rezort školstva. Dočasne jeho riadením poverila práve premiéra.

Predseda vlády vzápätí tvrdil, že školstvo je prioritou jeho vlády, a sľúbil, že do niekoľkých dní príde s menom nového ministra. Dlhšie trvajúci výber vysvetľoval tým, že hľadajú toho najlepšieho. Koho zvažujú, odmietol povedať.

Odchádzajúci a noví ministri. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezidentka Hegerovi pripomenula, že po odchode SaS z vlády naňho budú kladené väčšie nároky, keďže koalícia stratila väčšinu. „Pokiaľ ste sa doteraz mohli opierať o koaličnú zmluvu a väčšinovú podporu v parlamente, odteraz sa musíte zaobísť bez tejto opory. Úspech vlády a aj vás osobne bude teda najviac závisieť od vôle a schopnosti posudzovať stranícky a verejný záujem a robiť rozhodnutia najmä v prospech záujmu verejného,“ povedala prezidentka.

Oslabenie vládnych strán sa prejaví aj nástupom Kolíkovej do parlamentu. Strana Za ľudí po dnešku stratí jeden hlas, pretože exministerka spravodlivosti nastupuje do Národnej rady, kde jej uvoľní miesto jej náhradníčka Alexandra Pivková. Pôvodne kandidovala Kolíková za stranu Veroniky Remišovej, no bude súčasťou poslaneckého klubu SaS.

Za pozitívne Zuzana Čaputová označila, že sa trojkoalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí v politicky napätej situácii rozhodla na uvoľnené ministerské stoličky dosadiť odborníkov.

Traja noví ministri

Rastislav Káčer

Dlhoročný diplomat, ktorý patril ku kľúčovým vyjednávačom vstupu Slovenskej republiky do NATO. V rokoch 2003 – 2008 pôsobil ako veľvyslanec v USA. V tomto čase sa výrazne pričinil o to, že Spojené štáty zrušili vízovú povinnosť pre slovenských občanov, a prispel k tomu, aby sa na Slovensku uskutočnila prvá návšteva prezidenta USA. V rokoch 2013 – 2018 bol veľvyslancom v Maďarsku a od roku 2020 bol veľvyslancom v Českej republike.

Karel Hirman

Odborník v oblasti energetiky, ktorý pôsobil ako poradca premiérky Ivety Radičovej, ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ale aj ako expert na energetiku v tíme poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana. Pôsobil aj ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre. Pravidelne publikuje v Denníku N články o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.

Viliam Karas

Na post ministra spravodlivosti prichádza z pozície predsedu Slovenskej advokátskej komory. V jej štruktúrach pôsobil viac ako 20 rokov, má skúsenosti s prípravou a tvorbou novej legislatívy. Dlhoročný advokát, ktorý sa zameriaval na obchodné, občianske aj európske právo. Venuje sa aj pedagogickej činnosti, na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity sa zameriava na právo Európskej únie.

O čo sa zaslúžili končiaci ministri?

Na Korčokovi vyzdvihla prezidentka, že úspešne obhajoval národné a bezpečnostné záujmy Slovenska v zložitom období vojny na Ukrajine. „Naše postoje k európskej a transatlantickej spolupráci dnes nie sú do počtu a u našich partnerov vzbudzujú rešpekt,“ poznamenala prezidentka.

V prípade Kolíkovej spomenula, že prispela k zvýšeniu ochrany obetí trestných činov, lepšiemu zaisťovaniu majetku z trestnej činnosti a presadila súdnu reformu, ktorá prinesie väčšiu špecializáciu súdov. „Dúfajme, že zlepší aj prístup k spravodlivosti,“ podotkla Čaputová.

Gröhling sa podľa prezidentky zaslúžil o reformu vysokých škôl, zlepšil podmienky vzdelávania detí so špeciálnymi potrebami či prispel k tomu, že počas pandémie nestratili deti kontakt so školou a mohli sa vzdelávať aj počas obmedzenia prezenčnej výučby.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hegerova vláda

Karel Hirman

Rastislav Káčer

Viliam Karas

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie